Начало / Автомобили / Електромобили – време ли е за покупка?

Електромобили – време ли е за покупка?

С цена на масовите горива, която отдавна не е падала под 2 лв за литър (Марешки не го броя, защото си нямам негова бензиностанция под ръка), електромобилите започват да стават доста интересен вариант за придвижване. Това важи с десеторна сила, ако основното ни придвижване е в рамките на града.

Както и по-рано съм споменавал в материала за LED крушките, аз обичам икономиите, и затова реших да прегледам вариантите за електромобили, които се предлагат на българския пазар. За съжаление се оказа, че електромобилите все още са доста по-скъпи от конвенционалните коли с двигател с вътрешно горене, и затова преосмислих концепцията, насочвайки се към хибридите.

Какво представляват хибридните автомобили?

Хибридите са коли, в които заедно с обикновения ДВГ са монтирани и електродвигатели, които в зависимост от типа на хибридната система осигуряват придвижването на автомобила самостоятелно, или заедно с конвекционалния двигател. Най-разпространените хибридни модели в България са няколко модела на Toyota/Lexus и Honda, някои от които се дижат по улиците вече повече от 15 години.

Аз лично се загледах по Тойота, не защото Лексус не ми харесва (напротив), а по простата причина, че хибридния модел Toyota Prius всъщност е на сравнително прилична цена за предлаганите екстри и възможности. Всички Приуси са автоматик, което още повече наклони везните да загледам точно този модел.

Тойота Приус има вече 4 поколения, като първият Приус е слязъл от поточната линия преди почти 20 години – през далечната 1997г. Втората генерация Prius се произвежда от 2003 до 2007 година. Най-новият Prius се появява на пазара през 2015, а до последното тримесечие на 2016 година са продадени общо над 5.7 ммилиона Приуси, което е около 63% от всички хибриди, продадени от Toyota от 1997 г. до днес.

И така, след краткия преглед на пазара на хибриди втора ръка в България, моят фаворит се оказа Toyota Prius II (2003-2007), който може да се намери на цена от 8000 до 10000 лева средно. Prius-ите от това поколение са оборудвани със стандартен 1.8 литров бензинов двигател, който е добре познат на автосервизите и не представлява потенциален проблем.

Основното притеснение на повечето потенциални купувачи на хибриден автомобил, и Приусът не е изключение, е поддръжката на хибридната батерия. Оказва се, че тези батерии подлежат на рециклиране, което ги прави малко по приемливи като разход, който би могъл да се очаква при една 10-годишна кола.

Вижте също

Смяна на акумулатор

7 Лесни стъпки за подмяна на акумулатора

Как да разберете дали вашия акумулатор се нуждае от подмяна? Има един много лесен тест, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *