Начало / Полезно / Какви LED крушки да изберем?

Какви LED крушки да изберем?

Понеже доста хора ме питат – аз пазарувам крушки от този магазин, и съм доволен от цените и качеството.

От няколко години обмислям купуването на LED крушки (наричани още светодиодни) за някои от лампионите вкъщи. По принцип обичам икономиите, в смисъл да се свърши същото (или повече) количество работа с по-малък ресурс, а не в смисъл на „лишения“. Затова от доста време ползвам енергоспестяеващи крушки, и въпрос на време беше да мина на LED лампи.

Основната причина да отлагам толкова време смяната на „нормалните“ енергоспестяващи лампи с LED крушки беше, че не можех да намеря светлина, която да ми харесва. Пробвал съм няколко пъти със светодиодни лампи, на които обаче въпреки описаната характеристика „топла жълта светлина“, реалната светлина не ми е харесвала. Но мисля, че технологиите вече са достатъчно напреднали, и след поредния опит за покупка на качесвени LED крушки от този магазин (или за феновете на китайските магазини – този), нещата вече си дойдоха на мястото. Ще споделя своя опит по-долу, с идеята, че може да ви бъде полезен при избора на вашите LED крушки.

При избора на LED осветление трябва да имаме предвид каква точно светлина искаме да получим. Светлинният спектър на различните източници на светлина (стандартните крушки с нажежаема жичка, енергоспестяващите крушки, LED лампите) се измерва с помощта на мерната единица Келвин (означава се с K). Това е т.нар. цветна температура на светлината.

Колкото цветната температура е по-ниска, толкова по-жълта (по-топла) е излъчваната светлина. И обратно, колкото повече са Келвините, толкова по-синя (по-студена) е светлината, която се излъчва от съответното осветително тяло.

Всяка крушка има съответното означение в Келвини, както и описание с думи относно светлината (цветната температура), която излъчва. Съответно, можем да избираме от следните варианти на светлина:

Топло бяла (жълта) светлина (2700-3500K):

Топлата светлина (жълтееща) е най-близка до светлината, която се излъчва от обикновените крушки с нажежаема жичка. Смята се, че тя не натоварва очите, и най-често се използва в домовете.

Дневна светлина (среща се още като и като неутрална светлина – 4000-4200K):

Тя е най-близка до дневната светлина, от където идва и нейното наименование. Намира широко приложение в офиси и обществени сгради.

Бяла светлина (чисто бяла светлина, студено бяла светлина – 5500-6500K): Както си личи от името, тази светлина има бяло-син отенък. Използва се на открито, в комбинация с дневна светлина, както и на места, където е необходимо по-реално цветовъзпроизвеждане – офиси, търговски обекти, бутици и др.

Хубавото на LED крушките е, че при тях липсва периодът на „зaгpяване“ на лампата, така неприятно характерен за cтaндapтнитe eнepгocпecтявaщи ĸpyшĸи. А още по-хубаво е, че за разлика от нормални лампи с нажежаема жичка, LED крушките не загряват.

Сега, въоръжени с тази информация, може да разгледате огромния избор от LED лампи в магазина.

PS. За да бъде малко по-прегледно и полезно обяснението на цветната температура, намерих една изключително хубава картинка, която адаптирах на български – ето я и нея:

 

Скала Kelvin за цветната температура
Скала Kelvin за цветната температура – нагледно с цветове

* ВАЖНО! Този магазин е китайски, но аз лично съм поръчвал многократно от него без никакви проблеми, доставката идва в рамките на няколко седмици и е безплатна, което не е без значение. Ако имате въпроси относно пазаруването от китайски магазини, пишете в коментарите под статията и ще се постарая да отговоря на всеки

About storyteller

Вижте също

Националната лотария – как да печелим, ако не сме спечелили?

Купувате си билетче от националната лотария, изтривате го и виждате съвпадение между някое от вашите ...

17 коментара

 1. Здравей,
  Цената на крушките зависи основно от мощността (ватовете), както и от диодите и разположението им. Мощните LED крушки са все още сравнително скъпи, като ориентир в китайския магазин посочен горе цените са между 4 USD и 25 USD. Доставката както съм писал е безплатна и идват до няколко седмици (поръчвал съм многократно).
  Ако не ти се чака, в olx.bg продават същите на малко по-високи цени, или ако предпочиташ читав онлайн магазин – тук.

  • MR8 12V 8W – търся такава крушка за Коледни къщички.

   • Хм, нещо не намирам такива и аз в местните магазини. Като вариант остава eBay, съжалявам, че не мога да помогна.

 2. Георги Геров

  Искам да си купя домашни крушки – 3500K.
  Каква е цената 1 домашна крушка – 3500К.
  Как да направя поръчка ?

 3. Явор Първанов

  Може ли да се смесват LED крушки с различни цветни температури, например 2700К и 4500К?

  • Смесването на LED крушки с различна температура не е проблем доколкото съм чувал, и се ползва от дизайнерите с цел подчертване на различни акценти от интериора. Ето една интересна статия по въпроса

 4. А можете ли да кажете ЛЕД крушки с каква мощност трябва да търсим, сравнявайки осветеността с тази от стандартните крушки с нажежаема жичка?
  Вкъщи към момента сме с енергоспестяеми на Филипс и ОСРАМ, като когато ги купувахме на кутията на всяка круша бе изписано 12W = 60W (примерно).

  • LED крушките имат същите означения за съответствие/еквивалентност, и те задължително трябва да се гледат (не са унифицирани). Ето например тази – води се 12W, еквивалентна мощност 75W – дови в коментарите е написано, че реално свети повече.

 5. Бойко Чакъров

  Казвате, че LED крушките не загряват!?! Аз имам такива крушки и когато пипам бпялата пластмасова част ( между стъклото и фасунгата) , тя е доста нагрята. Според Вас това нормално ли е?

  • Принципно и LED крушките загряват, но доста по-малко от конвеционалните крушки с нажежаема жичка, извинявам се за тази неточност.
   Нормално е да е загрята в тази част, няма за какво да се притеснявате.

 6. 31.03.2017
  Когато си купувате осветителни тела интересувайте се за светлинния поток и го сравнете с мощността на лампата.
  Мярката за за светлинен поток е лумен ( lm )
  Мярката за ефективност на осветителя е лумен на ват( lm/W )
  В противен случай ще Ви пробутат лампи с много ватове и малко лумени.
  Масово се продават крушки с ефективност под 100 лумена на ват.
  Най-разпространената измама при светодиодните крушки е лошото охлаждане.
  Производителите нямат интерес да Ви продават вечни лампи. Затова когата Ви предлагат крушка с много ватове и тя е лека като перушина по-добре не я купувайте.
  Ако все пак имате глупостта да го сторите пазете си фактурата и изисквайте 2 години гаранция.

 7. Благодаря за полезната информация – значи може да обобщим:

  1. Охлаждането на LED крушката е от изключителна важност! Тъй като това се отразява на теглото на крушката, за предпочитане са по-тежките крушки, а най-леките трябва да избягваме.

  2. LED крушката е най-ефективна, когато съотношението lm/W е най-голямо

 8. Глория Цветкова

  Благодаря на всички за изчерпателната информация!
  До някои познания бях достигнала сама след смяната на една две крушки, но тук всичко е събрано в едно.

 9. Станислава

  Здравейте. А бихте ли ме посъветвали за трапезария с 10кв.м. кои характеристики са по-добри:
  1. Лед лента с мощност 17.3W, 1296 lm, 4000K или
  2. Лед лента с мощност 18.0W, 1600 lm, 3000K?
  На вид светят еднакво, но лентата на първата свети на точки, а на втората е непрекъсната.
  Съветът Ви ще ми бъде много полезен. Благодаря.

  • Здравейте.
   Извинявайте за закъснелия отговор. За мен категорично втората LED лента (18W 3000K) е по-добра – свети по-силно, и светлината е с по-подходяща за такава стая цветна температура. Синкавата светлина (по-висока стойност на К) е по-скоро офисна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *