Начало / Полезно / Влагоабсорбатор – що е то?

Влагоабсорбатор – що е то?

Есента дойде, а с нея и влагата навън, а за голямо съжаление, понякога и вкъщи. Едва ли има някой, който да не се е сблъсквал с неприятностите свързани с прекомерната влага, и моят случай не е по-различен. Така се сетих за един вариант на решение – влагоабсорбатор (или влагоуловител, или обезвлажнител – както ви харесва).

И вие имате влага вкъщи?

Четете надолу 🙂

Решението за премахване на влагата е снабдяване с влагоабсорбатор, който, както името подсказва, е създаден за да поглъща влагата.

На пазара има огромно разнообразие от влагоабсорбатори, и тук ще се опитам да разсея малко неяснотите свързани с избора на влагоуловител за дома.

На първо място, абсорбаторите на влага се делят на пасивни и активни*. Пасивен влагоабсорбатор е този, който не изисква енергия (ток) за да абсорбира влагата. Логично, активните влагоуловители работят на ток.

Както можем да се досетим, вторият вариант – влагоабсорбатор на ток, е по-скъп, по-ефективен, и съответно има доста по-голям избор от модели и производители. Ето защо ще отделя малко повече внимание точно на електрическите влагоабсорбатори.

Активни (електрически) влагоуловители – на ток

Влагоуловителите на ток се различават основно по своя капацитет, с който е свързано и предназначението им – индустриални или за дома. За радост, влагата вкъщи не е чак толкова много, че да е необходим индустриален влагоуловител, затова се задоволявам с преглед на домашните електрически влагоуловители.

Всеки влаголовител на ток има контейнер, в който се събира абсорбираната влага – колкото по-мощен е уредът, толкова по-голям е и неговия контейнер за вода.По-качествените модели естествено са и по-скъпи, а от това дали ще ползваме уреда дългосрочно или инцидентно зависи и какъв бюджет си струва да отделим за покупката.

Цените на електрическите влагоабсорбатори варират от около 280 лева до над 500 лева за „най-интелигентните“ модели.

Основен проблем, свързан с електрическите влагоуловители е шумът, който създават докато работят. Затова, ако ви се налага да стоите в стаята с включения влагоуловител, задължително проверете нивото на шум при различните степени на мощност. Може да се окаже, че „съжителството“ с уреда докато е включен, е невъзможно без шлемофон.

Проучването на пазара ме наведе на избора на влагоабсорбатор Singer SDHM 16D – сравнително евтин (в средата на ценовия диапазон), марков, с прилични отзиви в нета, и не на последно място – известен като един от по-тихите модели влагоуловители.

Победителят за най-добър влагоуловител за моите цели

За няколко дни ползване смея да заявя, че съм доволен – конденза по прозорците изчезна изцяло, а уредът работи все пак само през деня (въпреки че е доволно тих, не мога да го изтърпя нощем).

Пасивни влагоабсорбатори

Въпреки че имат значително по-малък капацитет на влагопоглъщане, пасивните влагоабсорбатори имат своята ниша на пазара. Те са по-компактни, значително по-евтини, и единствените, които могат да се ползват в шкафове, гардероби, сандъци, кутии и малки, затворени ниши.

Изборът при влагоабсорбаторите, които не работят на ток е доста по-ограничен. Тук безспорен лидер е Ceresit, а алтернативите са Pingi и Sanidry. При подобни характеристики, аз лично реших да заложа на Sanidry, по простата причина, че има добри отзиви за него, а е наполовина по-евтин от най-евтината алтернатива. Разпределих петте бройки от промоцията в 2 гардероба и килера, и веднага се забеляза промяна в нивата на влажност. Все пак държа да отбележа, че влажността на тези места не е като в баня.

 


*Не съм сигурен дали официално има такова деление, но за мен функционално това са двата основни типа влагоабсорбатори.

About storyteller

Вижте също

Индустриалните клъстери – начин за повишаване на конкурентоспособността

През последните години изключително много се заговори за т.нар. клъстеризация на бизнеса, като европейските политики ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *