Начало / Полезно / Влагоабсорбатор – що е то?

Влагоабсорбатор – що е то?

Есента дойде, а с нея и влагата навън, а за голямо съжаление, понякога и вкъщи. Едва ли има някой, който да не се е сблъсквал с неприятностите свързани с прекомерната влага, и моят случай не е по-различен. Така се сетих за един вариант на решение – влагоабсорбатор (или влагоуловител, или обезвлажнител – както ви харесва).

И вие имате влага вкъщи?

Четете надолу 🙂

Решението за премахване на влагата е снабдяване с влагоабсорбатор, който, както името подсказва, е създаден за да поглъща влагата.

На пазара има огромно разнообразие от влагоабсорбатори, и тук ще се опитам да разсея малко неяснотите свързани с избора на влагоуловител за дома.

На първо място, абсорбаторите на влага се делят на пасивни и активни*. Пасивен влагоабсорбатор е този, който не изисква енергия (ток) за да абсорбира влагата. Логично, активните влагоуловители работят на ток.

Както можем да се досетим, вторият вариант – влагоабсорбатор на ток, е по-скъп, по-ефективен, и съответно има доста по-голям избор от модели и производители. Ето защо ще отделя малко повече внимание точно на електрическите влагоабсорбатори.

Активни (електрически) влагоуловители – на ток

Влагоуловителите на ток се различават основно по своя капацитет, с който е свързано и предназначението им – индустриални или за дома. За радост, влагата вкъщи не е чак толкова много, че да е необходим индустриален влагоуловител, затова се задоволявам с преглед на домашните електрически влагоуловители.

Всеки влаголовител на ток има контейнер, в който се събира абсорбираната влага – колкото по-мощен е уредът, толкова по-голям е и неговия контейнер за вода.По-качествените модели естествено са и по-скъпи, а от това дали ще ползваме уреда дългосрочно или инцидентно зависи и какъв бюджет си струва да отделим за покупката.

Цените на електрическите влагоабсорбатори варират от около 280 лева до над 500 лева за „най-интелигентните“ модели.

Основен проблем, свързан с електрическите влагоуловители е шумът, който създават докато работят. Затова, ако ви се налага да стоите в стаята с включения влагоуловител, задължително проверете нивото на шум при различните степени на мощност. Може да се окаже, че „съжителството“ с уреда докато е включен, е невъзможно без шлемофон.

Проучването на пазара ме наведе на избора на влагоабсорбатор Singer SDHM 16D – сравнително евтин (в средата на ценовия диапазон), марков, с прилични отзиви в нета, и не на последно място – известен като един от по-тихите модели влагоуловители.

Победителят за най-добър влагоуловител за моите цели

За няколко дни ползване смея да заявя, че съм доволен – конденза по прозорците изчезна изцяло, а уредът работи все пак само през деня (въпреки че е доволно тих, не мога да го изтърпя нощем).

Пасивни влагоабсорбатори

Въпреки че имат значително по-малък капацитет на влагопоглъщане, пасивните влагоабсорбатори имат своята ниша на пазара. Те са по-компактни, значително по-евтини, и единствените, които могат да се ползват в шкафове, гардероби, сандъци, кутии и малки, затворени ниши.

Изборът при влагоабсорбаторите, които не работят на ток е доста по-ограничен. Тук безспорен лидер е Ceresit, а алтернативите са Pingi и Sanidry. При подобни характеристики, аз лично реших да заложа на Sanidry, по простата причина, че има добри отзиви за него, а е наполовина по-евтин от най-евтината алтернатива. Разпределих петте бройки от промоцията в 2 гардероба и килера, и веднага се забеляза промяна в нивата на влажност. Все пак държа да отбележа, че влажността на тези места не е като в баня.

 


*Не съм сигурен дали официално има такова деление, но за мен функционално това са двата основни типа влагоабсорбатори.

About storyteller

Вижте също

Националната лотария – как да печелим, ако не сме спечелили?

Купувате си билетче от националната лотария, изтривате го и виждате съвпадение между някое от вашите ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *