Апарат за кръвно – как си избрах сред многото уреди

Тия дни най-после реших да си избера апарат за кръвно, с което да попълня тази празнота в домашната аптечка. Тази покупка не е свързана с факта, че остарявам :), и съответно ще трябва да си следя по-често кръвното налягане, това е просто съвпадение.

Както и да е, оказа се, че на българския пазар има огромно, ама наистина огромно количество от магазини, в които човек може да си закупи съответния уред за измерване на кръвно. Това само по себе си не би било проблем, но в комбинация с най-различните производители на апарати за кръвно, покупката на такъв апарат се оказва интересно предизвикателство, когато човек иска да избере най-доброто съотношение цена/качество/екстри.

Апаратите за кръвно по принцип не са нещо, с точността и прецизността на което да можем да си позволим да правим компромиси. В същото време, в моя случай покупката му не е предизвикана от належащата  употреба (за щастие нямам високо кръвно, освен ако децата не ми го вдигнат), така че реших да се спра на някой среден вариант като цена.

Новият ми апарат за кръвно

Консултация с приятел фармацевт ме насочи към марката Citizen, която познавах основно с качествените часовници. След това приятелско насочване и малко онлайн рисърч установих, че апаратите за мерене на кръвно на Ситизен може би наистина са най-доброто, което може да се намери на българския пазар. Но пък предлагането им от родните онлайн магазини се свежда до скромен избор. Това обаче всъщност доста ме улесни, за което ще стане въпрос по-надолу. Всъщност най-лесно откриваеми с българския Гугъл са апаратите на „японската“ фирма Sendo, които обаче при запознаване с тази статия реших да пропусна.

След като избрах марката на бъдещия си апарат за кръвно, трябваше да уточня дали искам уред за измерване на кръвното налягане за китка, или за над лакътя. В голямата си част различните модели са предназначени или за китка, или за лакът, но не и за двете. Избрах модел за китката, не защото са по-точни, а защото се оказа, че те са по-евтиния вариант при сравнима прецизност, абсолютно удовлетворяваща домашната употреба на този уред.

Цените на апаратите за кръвно Citizen са еднакви (+-1 лв. ) във всички онлайн магазини, така че избрах откъде да купя своя по симпатия към самия сайт – така или иначе не бях ползвал нито един от сайтовете, които го предлагаха. В моя случай това беше smartliving.bg – не бях чувал сайта, но името ми хареса :), визията също ми допадна и реших да му дам шанс. След поръчката се убедих, че не съм сбъркал, защото само няколко минути по-късно ми се обадиха от сайта за потвърждение на поръчката, а на следващия ден новият ми апарат за кръвно Citizen CH-650 беше при мен.

Като понатрупам малко впечатления от новата придобивка, ще споделя вече обосновано мнение доколко съм уцелил.


Публикувано

в