Начало / ИКТ / Българска търсачка на хоризонта

Българска търсачка на хоризонта

Прочетох тук за наличието на българска търсачка със странното име Jabse (за името по-долу), което доста ме учуди по няколко причини.  Първо, винаги съм смятал, че измислянето на алгоритъм за търсене и реализирането му на практика, е изключително сложен, трудоемък и времепоглъщащ процес. Естествено, аз съм доста далече от чисто техническата специфика при създаването на търсачка, така че може и да не съм прав.

На второ място, а и по-важното според мен, е незначимостта на българския пазар спрямо всичко останало в Интернет. Ако предположим, че алгоритмите и технологията за създаване на търсачка са еднакви за различните пазари (или най-малко тези, които ползват кирилица), то има много по-интересни целеви аудитории от българската. Имам предвид, че вложените усилия биха се възвърнали многократно повече при реализиране на търсещ механизъм в световен или по-специфичен регионален мащаб (напр. Украйна, Русия и т.н.).

Възможно е авторът на българската търсачка Jabse да прави цялата инициатива за удоволствие, за което му свалям шапка. Но от друга страна, разбирайки че има стартирало състезание с награди за популяризирането на търсачката, ми се струва, че създателят на Jabse  все пак ще иска в някакъв момент да монетизира проекта си, защо иначе ще харчи пари за награди?

А сега за интересното име – Jabse е акроним на Just Another Bulgarian Search Engine (не че съм чувал за друг, че този да е Just Another, но нейсе). Авторът си го произнася „джейбс“, но май доста хора му викат „джабсе“. Не съм толкова напред в английската филология, за да давам оценка, но при все че създателят е в пълното си право да нарича отрочето си както иска, трябва може би да има предвид и възприятията на хората за продукта. В тази връзка, и на мен отвътре ми идва да му кажа „джабсе“.

Толкова за търсачката Jabse засега, бих препоръчал на всеки да я пробва (и ползва, ако е доволен), за да подкрепяме българските продукти.

 

Вижте също

компютър втора употреба

Всичко, което трябва да имате предвид, когато вземате компютър втора ръка

Новите компютри са скъпи, но закупуването на използван такъв може да има големи рискове. Така ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *