Българска търсачка на хоризонта

Прочетох тук за наличието на българска търсачка със странното име Jabse (за името по-долу), което доста ме учуди по няколко причини.  Първо, винаги съм смятал, че измислянето на алгоритъм за търсене и реализирането му на практика, е изключително сложен, трудоемък и времепоглъщащ процес. Естествено, аз съм доста далече от чисто техническата специфика при създаването на търсачка, така че може и да не съм прав.

На второ място, а и по-важното според мен, е незначимостта на българския пазар спрямо всичко останало в Интернет. Ако предположим, че алгоритмите и технологията за създаване на търсачка са еднакви за различните пазари (или най-малко тези, които ползват кирилица), то има много по-интересни целеви аудитории от българската. Имам предвид, че вложените усилия биха се възвърнали многократно повече при реализиране на търсещ механизъм в световен или по-специфичен регионален мащаб (напр. Украйна, Русия и т.н.).

Възможно е авторът на българската търсачка Jabse да прави цялата инициатива за удоволствие, за което му свалям шапка. Но от друга страна, разбирайки че има стартирало състезание с награди за популяризирането на търсачката, ми се струва, че създателят на Jabse  все пак ще иска в някакъв момент да монетизира проекта си, защо иначе ще харчи пари за награди?

А сега за интересното име – Jabse е акроним на Just Another Bulgarian Search Engine (не че съм чувал за друг, че този да е Just Another, но нейсе). Авторът си го произнася „джейбс“, но май доста хора му викат „джабсе“. Не съм толкова напред в английската филология, за да давам оценка, но при все че създателят е в пълното си право да нарича отрочето си както иска, трябва може би да има предвид и възприятията на хората за продукта. В тази връзка, и на мен отвътре ми идва да му кажа „джабсе“.

Толкова за търсачката Jabse засега, бих препоръчал на всеки да я пробва (и ползва, ако е доволен), за да подкрепяме българските продукти.

 


Публикувано

в