Влияе ли материалът при определяне цена арматурно желязо

цена арматурно желязо

Арматурното желязо е един от основните елементи в строителството. Неговата функция най-общо е да повиши устойчивостта на бетона към натиск и опъване. От качеството на бетона и арматурата зависи здравината и сигурността на всеки строеж, затова е от първостепенна важност те да бъдат гарантирани. Най-добре е, когато избирате доставчик да се спрете на фирма със собствен арматурен двор и собствен специализиран транспорт. Тя може да ви предложи разнообразно предлагане, изгодна цена арматурно желязо и доставка на поръчаното количество до вашия обект. Когато формулирате вашата поръчка следвайте точно препоръките на проектанта, тъй като съществува различен тип арматура, изработена от различен материал и със специфични функции в строежа. Всеки от видовете, разбира се е със собствена цена арматурно желязо, която се определя от материала и начина на изработка.

Кои са основните видове арматурно желязо и по какво се различават

Няколко вида стомана се използват за производството на арматурно желязо. Съобразно нейните якостни характеристики и други специфики, се наблюдава и различна цена арматурно желязо. Стоманата за арматура най-общо се разделя на  горещо валцувана и студенообработена.

Най-лесно и с просто око може да бъде разграничена няколко вида стомана за арматура според външния ѝ вид. Тя бива обла, с периодичен профил – тип “Елха”, “Винт” и студено прещипната.

Както споменахме най-съществената класификация на стоманата за арматура е според якостните ѝ характеристики.

Класът на стоманата определя различната цена арматурно желязо

Според якостните си характеристики стоманата за арматурно желязо се разделя в няколко класа.

Стоманата от  клас А-I се характеризира с ниска граница на провлачване и голяма пластичност. Тя се предлага с с диаметър от 4 до 40 мм. На външен вид стоманата от клас А-I  е  гладка, с кръгло напречно сечение.

Стоманата от клас А-II е с винтово оребряване и се предлага в диаметър от 10 до 40 мм., според характерните нужди на клиента.

Оребрена по рибена кост е стоманата от клас А-III. Най-често използваната стомана от този клас е с дебелина от 8 до 36 мм. По-заявка може да бъде произведена и с дебелина до 120 мм, но това се налага рядко, тъй като приложението ѝ е специализирано.

Стоманата от клас А-IV се предлага с диаметър от 10 до 32 мм. Изработват се и телове клас В-I и Вр-I, чиито диаметри са от 3 до 6 мм.

Избирайте необходимото за строежа не според най-ниската цена арматурно желязо, а според предписанията на проектанта

В началото обърнахме внимание на това, че е добре да изберете за доставка на арматурно желязо фирма със собствен арматурен двор. Тя би ви предложила изгодна цена арматурно желязо и разнообразие на наличностите, за да може да заявите точно това, което ви е нужно за носеща, монтажна и разпределителна арматура. Когато избирате какво да поръчате, следвайто точно предписанията на проектанта, тъй като различните типове арматура имат различни характерни функции в строежа.


Публикувано

в

Още по темата: