Гражданска отговорност – необходимост, а не бреме

grajdanska-zastrahowka Според статистиките всеки ден някой става жертва на произшествие на пътя. Важно е да сме застраховани, тъй като никога не знаем какво може да ни се случи.

Застраховката Гражданска отговорност е задължителна за всеки, които ползва моторно-превозно средство. Тя е необходимост, а не бреме. Нейната цел при евентуална неприятна ситуация, свързана с произшествие, да има обезщетение за пострадалите страни. Голяма част от хората не разбират какъв точно е смисълът на гражданската отговорност. Голям процент от българите смятат, че това са допълнителни пари, които отиват в нечий джоб. Това обаче не е така. Ако „Гражданска отговорност“ е невалидна, санкцията е глоба – от 400 до 600 лв. за физически лица и от 2000 до 5000 лв. за юридически лица. Това се отнася за собственика и водача на МПС-то.

Като хора понякога допускаме грешки. Грешки, които понякога костват вреда на друг човек, кола и живот. Изключително важно е да сме подготвени, особено с идването на зимния сезон, когато метеорологичните условия предполагат за повече пътно-транспортни произшествия. Колкото и добри водачи да сме, понякога има мъгла, намалена видимост, дъжд, сняг, хлъзгава настилка и се случва неочакваното. Блъскаме друга кола, нараняваме някого. За да сме сигурни, че щетите ще бъдат покрити, трябва да имаме гражданска отговорност.

Във времена на криза, не само икономическа, но и духовна, малка част от хората си дават сметка за всичко това. Трудно се отделя пълната сума за цяла календарна година. За щастие, повечето фирми, които извършват застраховки, дават възможност за разсрочено плащане. Това е много удобен вариант да не натоварвате бюджета си.

Размера на сумата за застраховката се определя от типа на МПС, статута на водачите, териториалният обхват и начина, по който ще бъде плащането. Има разлики и при различните застрахователни компании. При сключването на договора ще ви бъде обяснено всичко, което ви интересува. Също така ще ви бъдат предложени различни варианти за застраховка в зависимост от това дали ще я ползвате в България, или ще пътувате и извън страната с вашия автомобил. Към застраховката гражданска отговорност има възможност да се включи т.нар. Зелена карта, която ви дава именно този шанс – валидност извън страната при пътуване.

Има много варианти при избор на гражданска отговорност. Заплащане на една, две или четири вноски. Със застраховката може да направите и допълнителна застраховка на местата в превозното средство. По този начин водачът, както и пътуващите ще се чувстват по-сигурни. Това е добър вариант, ако сте млад шофьор, или не се чувствате достатъчно уверени.

Застрахователните агенти ще отговорят на всички ваши въпроси, свързани със застраховката, дори ще ви предложат допълните варианти, оферти и отстъпки. Също така ще ви дадат информация за срокове, свързани с настъпване на застрахователно събитие и подробни обяснения какво да правите при ПТП по отношение на застраховката.

Някои хора предпочитат да добавят и “Автокаско”. За разлика от „Гражданска отговорност” „Автокаско” не е задължителна за всеки притежател на автомобил. То е по избор, но дава някои допълнителни предимства за Вас и автомобила. Автокаското покрива щети не само от пътно произшествие, но и от пожар, природни бедствия, кражба, грабеж или вандализъм. Застраховката „Автокаско” комбинира качествата на „Гражданска отговорност” и имуществените застраховки. Нейното предимство е, че покрива почти всички видове инциденти, които могат да се случат с автомобила Ви и основната ѝ цел е да обезщети Вас. Също като „Гражданска отговорност” цените и вноските на тази застраховка са различни в зависимост от особеностите на превозното средство, начина на плащане, териториалната валидност на застраховката и други.

Не се колебайте, гражданската отговорност ви разкрива като отговорен и сериозен човек не само на пътя, а и сред другите хора. Хубаво е да сме подготвени при зимни условия и всякакви ситуации. Защото е важно да не забравяме, че човешкият живот е единствен и неповторим и трябва да го съхраняваме.

 


Публикувано

в

Още по темата: