Грижи за акумулатора

Покрай студените зимни дни в началото на годината се нагледах на доста отворени автомобилни капаци и хора с кабели в ръцете, чакащи някой приятел да „подаде ток“. В тази връзка се поразрових да се запозная с начините за предотвратяване на тези проблеми с акумулатора, и като добър човек 🙂 реших да ги споделя с вас.

Акумулаторът е изключително важен елемент от всеки автомобил и като такъв изисква нашето сътоветно внимание. При правилна експлоатация и навременна профилактика автомобилната батерия ще ни служи безпроблемно поне няколко години, така че определено си заслужава да полагаме необходимите грижи спрямо предписанията на специалистите. Ето и няколко

Основни насоки за правилна поддръжка на акумулатора:

1. Пи обслужваемите акумулатори е препоръчително редовно (на няколко месеца) да се проверява нивото на електролит и при необходимост може да се долива само дестилирана вода.

2. В началото на всеки сезон проверявайте заредеността на акумулаторната батерия чрез измерване на:

  • разрядното напрежение под товар – то не трябва да пада под 10,5 В при нормална температура (може да се мери при реално стартиране на двигателя или с товарна вилка);
  • плътността на електролита (за обслужваемите акумулатори) – не трябва да бъде под 1,25 г/см3 в нито една клетка.

3. Аку установите притеснителни стойности при измерванията от т.2 трябва да пристъпите към зареждане на акумулатора (вижте как) за да възстановите пълния му капацитет.

4. Редовно следете стойностите на зарядното напрежение при работещ автомобил – с мултицед или с модерните напоследък USB зарядни, в някои от които има вграден цифров мултиметър.

5. Препоръчително е поне веднъж в седмицата автомобилът да има по-дълъг пробег (поне 50км). Ниският ежедневен преход (под 10км) може да доведе до преждевременна загуба на капацитета на акумулатора, затова ако попадате в тази категория щофьори е добре да се снабдите със зарядно за акумулатор и периодично да зареждате акумулатора си.
6. Независимо от месечния пробег на товарния автомобил необходимо е на всеки 3 месеца и особено преди зимния период акумулаторът да бъде тестван в лаборатория или сервиз от компетентен специалист с електронна апаратура с компютърен контрол, управление и регистрация на електрическите параметри (фигурата горе).

А ако все пак ви се наложи да си купувате нов акумулатор, вижте офертите на някой от доказаните онлайн магазини – няма да останете разочаровани.


Публикувано

в

Още по темата: