Електромобили – време ли е за покупка?

С цена на масовите горива, която отдавна не е падала под 2 лв за литър (Марешки не го броя, защото си нямам негова бензиностанция под ръка), електромобилите започват да стават доста интересен вариант за придвижване. Това важи с десеторна сила, ако основното ни придвижване е в рамките на града.

Както и по-рано съм споменавал в материала за LED крушките, аз обичам икономиите, и затова реших да прегледам вариантите за електромобили, които се предлагат на българския пазар. За съжаление се оказа, че електромобилите все още са доста по-скъпи от конвенционалните коли с двигател с вътрешно горене, и затова преосмислих концепцията, насочвайки се към хибридите.

Какво представляват хибридните автомобили?

Хибридите са коли, в които заедно с обикновения ДВГ са монтирани и електродвигатели, които в зависимост от типа на хибридната система осигуряват придвижването на автомобила самостоятелно, или заедно с конвекционалния двигател. Най-разпространените хибридни модели в България са няколко модела на Toyota/Lexus и Honda, някои от които се дижат по улиците вече повече от 15 години.

Аз лично се загледах по Тойота, не защото Лексус не ми харесва (напротив), а по простата причина, че хибридния модел Toyota Prius всъщност е на сравнително прилична цена за предлаганите екстри и възможности. Всички Приуси са автоматик, което още повече наклони везните да загледам точно този модел.

Тойота Приус има вече 4 поколения, като първият Приус е слязъл от поточната линия преди почти 20 години – през далечната 1997г. Втората генерация Prius се произвежда от 2003 до 2007 година. Най-новият Prius се появява на пазара през 2015, а до последното тримесечие на 2016 година са продадени общо над 5.7 ммилиона Приуси, което е около 63% от всички хибриди, продадени от Toyota от 1997 г. до днес.

И така, след краткия преглед на пазара на хибриди втора ръка в България, моят фаворит се оказа Toyota Prius II (2003-2007), който може да се намери на цена от 8000 до 10000 лева средно. Prius-ите от това поколение са оборудвани със стандартен 1.8 литров бензинов двигател, който е добре познат на автосервизите и не представлява потенциален проблем.

Основното притеснение на повечето потенциални купувачи на хибриден автомобил, и Приусът не е изключение, е поддръжката на хибридната батерия. Оказва се, че тези батерии подлежат на рециклиране, което ги прави малко по приемливи като разход, който би могъл да се очаква при една 10-годишна кола.


Публикувано

в

Още по темата: