Начало / Полезно / Защитните мрежи в земеделието – какво представляват и как да ги използваме
защитна мрежа срещу градушки

Защитните мрежи в земеделието – какво представляват и как да ги използваме

Предпазните мрежи /сред които са засенчващите мрежи, а също и най-търсените от земеделците  мрежи против градушка/ представляват здрава и устойчива мрежеста материя, изработена от синтетичен материал за външна употреба. Тя не гние, издържа на екстремни температури, ултравиолетовите лъчи и механични натоварвания. Съществуват няколко вида защитни мрежи, предназначени за различни условия на работа. Те могат да се използват за защита от летните жеги, от градушки, от птици и други рискови фактори, които са в състояние да повредят растенията.

Разбира се, структурата на мрежата може да се различава, в зависимост от предназначението. Предпазните мрежи за защита от градушки в земеделието, както и тези, за засенчване на растенията от слънчева светлина най-често са с дебелина 1 мм и могат да се намерят на рула с ширина от 2 до 6 м. Това осигурява възможността да бъдат монтирани и като единично платно, без нужда от залепване на отделните секции.

Мрежата за предпазване от птици е с по-голяма дебелина се използва най-вече за защита на градински дървета. Подходяща е също и за предпазване на цветя и градински култури от посегателствата на дивите и домашните птици.

Какви материали се използват за производство на предпазни мрежи в земеделието

За производството на мрежи се използват полиетилен HDPE и полипропилен. Всички те имат високи технически характеристики:

  • Устойчивост на влажна среда.
  • Способност за бързо съхнене.
  • Повишена механична якост.
  • Не се разтягат и не увисват вследствие от топлината.

Основната разлика между моделите се крие в по-високата устойчивост на полиетилена по отношение вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение. Поради тази причина продуктите, изработени от HDPE са по-трайни. Много защитни полипропиленови мрежи обаче съдържат голям процент светлинно стабилизиращи добавки, което допълнително забавя разрушаването на материала и го прави по-устойчив към ултравиолетовите лъчи – почти до нивото на полиетилена.

Използване на защитни мрежи в земеделието през различните сезони

Едно от най-големите предимства на защитните мрежи е тяхната универсалност. Те са полезни през всеки един сезон от годината. Нека да се запознаем по-отблизо с някои от разнообразните им приложения.

Не е тайна, че предпазната мрежа е отлично средство за защита на растенията от парещото слънце през пролетта и лятото. Същото се отнася и конкретно за специалните мрежи за защита от градушки в земеделието. Поради разликите в характеристиките на различните модели, изборът на материал с необходимата дължина, ширина и процент на засенчване няма да затрудни никого. Предпазните мрежи са структурирани от здрави влакна, а за още по-голяма устойчивост са обработени и с UV стабилизатор, който предпазва от изгаряне.

Но предпазните мрежи са полезни не само през топлия, а и през студения сезон. Те могат да улеснят значително растениевъдите през есента и зимата.

През есента засенчващите мрежи са много популярни в оранжерийната индустрия. Те имат свойството да разпръскват слънчевата светлина добре по цялата площ на оранжерията, а това оказва благоприятен ефект върху узряването на растенията. Затова опитните производители ги опъват върху поликарбонатни листове и получават завидно здрава конструкция, защитена от силните пориви на вятър, градушки и дъжд. Те са отличен избор за допълнителна изолация и укрепване на оранжерията.

 

Вижте също

дамски парфюм

Парфюмерията на Estee Lauder определено заслужава вниманието на любителите

Идването на пролетта повече от всякога ни вдъхновява за обновяване на парфюмната ни колекция. Днес ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *