Защитните мрежи в земеделието – какво представляват и как да ги използваме

защитна мрежа срещу градушки

Предпазните мрежи /сред които са засенчващите мрежи, а също и най-търсените от земеделците  мрежи против градушка/ представляват здрава и устойчива мрежеста материя, изработена от синтетичен материал за външна употреба. Тя не гние, издържа на екстремни температури, ултравиолетовите лъчи и механични натоварвания. Съществуват няколко вида защитни мрежи, предназначени за различни условия на работа. Те могат да се използват за защита от летните жеги, от градушки, от птици и други рискови фактори, които са в състояние да повредят растенията.

Разбира се, структурата на мрежата може да се различава, в зависимост от предназначението. Предпазните мрежи за защита от градушки в земеделието, както и тези, за засенчване на растенията от слънчева светлина най-често са с дебелина 1 мм и могат да се намерят на рула с ширина от 2 до 6 м. Това осигурява възможността да бъдат монтирани и като единично платно, без нужда от залепване на отделните секции.

Мрежата за предпазване от птици е с по-голяма дебелина се използва най-вече за защита на градински дървета. Подходяща е също и за предпазване на цветя и градински култури от посегателствата на дивите и домашните птици.

Какви материали се използват за производство на предпазни мрежи в земеделието

За производството на мрежи се използват полиетилен HDPE и полипропилен. Всички те имат високи технически характеристики:

  • Устойчивост на влажна среда.
  • Способност за бързо съхнене.
  • Повишена механична якост.
  • Не се разтягат и не увисват вследствие от топлината.

Основната разлика между моделите се крие в по-високата устойчивост на полиетилена по отношение вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение. Поради тази причина продуктите, изработени от HDPE са по-трайни. Много защитни полипропиленови мрежи обаче съдържат голям процент светлинно стабилизиращи добавки, което допълнително забавя разрушаването на материала и го прави по-устойчив към ултравиолетовите лъчи – почти до нивото на полиетилена.

Използване на защитни мрежи в земеделието през различните сезони

Едно от най-големите предимства на защитните мрежи е тяхната универсалност. Те са полезни през всеки един сезон от годината. Нека да се запознаем по-отблизо с някои от разнообразните им приложения.

Не е тайна, че предпазната мрежа е отлично средство за защита на растенията от парещото слънце през пролетта и лятото. Същото се отнася и конкретно за специалните мрежи за защита от градушки в земеделието. Поради разликите в характеристиките на различните модели, изборът на материал с необходимата дължина, ширина и процент на засенчване няма да затрудни никого. Предпазните мрежи са структурирани от здрави влакна, а за още по-голяма устойчивост са обработени и с UV стабилизатор, който предпазва от изгаряне.

Но предпазните мрежи са полезни не само през топлия, а и през студения сезон. Те могат да улеснят значително растениевъдите през есента и зимата.

През есента засенчващите мрежи са много популярни в оранжерийната индустрия. Те имат свойството да разпръскват слънчевата светлина добре по цялата площ на оранжерията, а това оказва благоприятен ефект върху узряването на растенията. Затова опитните производители ги опъват върху поликарбонатни листове и получават завидно здрава конструкция, защитена от силните пориви на вятър, градушки и дъжд. Те са отличен избор за допълнителна изолация и укрепване на оранжерията.

 


Публикувано

в

Още по темата: