Начало / Почивка / Защо да отидем на СПА почивка в България

Защо да отидем на СПА почивка в България

Когато човек планира своята почивка, обикновено избира място, което предлага различни удобства. Според едно изследване за нагласите на българските туристи през последните години има силно увеличаване в търсенето на СПА услугите и именно те са един от най-важните критерии, по които българинът избира хотел за своите почивни дни.

Какво е СПА?

Историята на философията СПА датира още от Древността. Съкращението SPA всъщност означава Sanus per Aqua, което се превежда от гръцки език като „здраве чрез вода“. Тази идея се е прилагала в познатите ни и до днес Римски бани, които са били силно разпространени в цялата Римска империя и постепенно са еволюирали в големи комплекси, подобни на съвременните СПА центрове. Някога те са се славели с много висок статут и са били достъпни най-вече за по-заможната част от обществото и за аристокрацията.

Така наречената СПА философия се основава на идеята за силата на минералната вода, която има лечебно въздействие както върху тялото, така и върху духа на човека. Нейната цел е пълно релаксиране и отпускане на тялото и успокоение и цялостно пречистване на ума. На СПА процедурите се гледа като на постигане на единение, баланс и хармония между тялото и духа, на подмладяване, на зареждане с положителна енергия и на достигане до вдъхновение.

Елементите на СПА философията са четири – огън, вода, въздух земя. Към огъня спадат процедурите, чиято функция е да пречистват токсините от тялото чрез изпотяване  или изгаряне – това са всичките видове сауни, термо терапии и парни бани. Във водата се включват всички терапии с минерална вода – хидро масажни вани, басейни, морска сол, терапии с водорасли и морска кал. Елементът въздух обхваща процедурите, при които чистият въздух въздейства върху лицето и тялото – пилинг, регенерация и всякакви разкрасителни процедури. А към земята влизат терапиите с всякакви видове земни продукти – арома терапии, вино терапии, масажи с вулканични камъни, билкови и плодови маски и др.

Ако вече сте се объркали и не знаете откъде да започнете, ще ви дадем един полезен съвет – всяка зодия принадлежи на един от изброените четири елемента, за това всеки би могъл да сложи началото със СПА процедури, принадлежащи към неговия елемент. А именно Огън – Овен, Лъв и Стрелец, Земя – Телец, Дева и Козирог, Въздух – Близнаци, Водолей и Везни, и Вода – Рак, Риби и Скорпион.

СПА туризъм в България

Търсенето на СПА услуги у нас се е увеличило цели три пъти през последните пет години.  За това не е странно, че броят на хотелите, предлагащи СПА процедури, нараства значително, като най-хубавото им е, че са подходящи за почивка през всички сезони от годината. Интересно е, че в отделните региони на страната се предлага голямо разнообразие на цени и на типове хотели, което позволява на хора и с повече, и с по-малко възможности да планират СПА почивка.

Едни от най-красивите местенца за отдих обаче определено са скрити в полите на величествената Пирин планина. Там могат да бъдат открити множество класни хотели, в които специалисти в областта на балноеолеченитето, масажите и кинезитерапията предлагат своите услуги. Насладете се на уникална СПА почивка в Банско, предоставена от спа хотел Лъки Банско.

Сред най-популярните и обичаните дестинации е град Банско. Той привлича туристи не само през зимния сезон, но и през цялата година, благодарение на чистия си планински въздух и модерните съоръжения за СПА релаксация, предлагани от първокачествени хотели, които всяка година печелят нови приятели.

 

Вижте също

теснолинейката

По следите на последната теснолинейка

Родопската теснолинейка, както остава известен този необикновен влак, е последната, която се е запазила функционираща ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *