Защо да отидем на СПА почивка в България

Когато човек планира своята почивка, обикновено избира място, което предлага различни удобства. Според едно изследване за нагласите на българските туристи през последните години има силно увеличаване в търсенето на СПА услугите и именно те са един от най-важните критерии, по които българинът избира хотел за своите почивни дни.

Какво е СПА?

Историята на философията СПА датира още от Древността. Съкращението SPA всъщност означава Sanus per Aqua, което се превежда от гръцки език като „здраве чрез вода“. Тази идея се е прилагала в познатите ни и до днес Римски бани, които са били силно разпространени в цялата Римска империя и постепенно са еволюирали в големи комплекси, подобни на съвременните СПА центрове. Някога те са се славели с много висок статут и са били достъпни най-вече за по-заможната част от обществото и за аристокрацията.

Така наречената СПА философия се основава на идеята за силата на минералната вода, която има лечебно въздействие както върху тялото, така и върху духа на човека. Нейната цел е пълно релаксиране и отпускане на тялото и успокоение и цялостно пречистване на ума. На СПА процедурите се гледа като на постигане на единение, баланс и хармония между тялото и духа, на подмладяване, на зареждане с положителна енергия и на достигане до вдъхновение.

Елементите на СПА философията са четири – огън, вода, въздух земя. Към огъня спадат процедурите, чиято функция е да пречистват токсините от тялото чрез изпотяване  или изгаряне – това са всичките видове сауни, термо терапии и парни бани. Във водата се включват всички терапии с минерална вода – хидро масажни вани, басейни, морска сол, терапии с водорасли и морска кал. Елементът въздух обхваща процедурите, при които чистият въздух въздейства върху лицето и тялото – пилинг, регенерация и всякакви разкрасителни процедури. А към земята влизат терапиите с всякакви видове земни продукти – арома терапии, вино терапии, масажи с вулканични камъни, билкови и плодови маски и др.

Ако вече сте се объркали и не знаете откъде да започнете, ще ви дадем един полезен съвет – всяка зодия принадлежи на един от изброените четири елемента, за това всеки би могъл да сложи началото със СПА процедури, принадлежащи към неговия елемент. А именно Огън – Овен, Лъв и Стрелец, Земя – Телец, Дева и Козирог, Въздух – Близнаци, Водолей и Везни, и Вода – Рак, Риби и Скорпион.

СПА туризъм в България

Търсенето на СПА услуги у нас се е увеличило цели три пъти през последните пет години.  За това не е странно, че броят на хотелите, предлагащи СПА процедури, нараства значително, като най-хубавото им е, че са подходящи за почивка през всички сезони от годината. Интересно е, че в отделните региони на страната се предлага голямо разнообразие на цени и на типове хотели, което позволява на хора и с повече, и с по-малко възможности да планират СПА почивка.

Едни от най-красивите местенца за отдих обаче определено са скрити в полите на величествената Пирин планина. Там могат да бъдат открити множество класни хотели, в които специалисти в областта на балноеолеченитето, масажите и кинезитерапията предлагат своите услуги. Насладете се на уникална СПА почивка в Банско, предоставена от спа хотел Лъки Банско.

Сред най-популярните и обичаните дестинации е град Банско. Той привлича туристи не само през зимния сезон, но и през цялата година, благодарение на чистия си планински въздух и модерните съоръжения за СПА релаксация, предлагани от първокачествени хотели, които всяка година печелят нови приятели.

 


Публикувано

в

Още по темата: