За какво служат аминокиселините

аминокиселини

Те играят изключително важна роля в правилната работа на нашия организъм. Повече спортуващи неизменно са чували за тях. Тези вещества се считат за витамини на силата на издръжливостта. При активно физическо натоварване те трябва да се приемат допълнително под формата на хранителни добавки или специална диета, включваща определени храни. В тялото има повече от 20, като всеки от тях помага да се синтезира различен вид протеин. Аминокиселините влияят на нашето настроение, качество на сън, концентрация, възстановяване, а при жените помагат и за красивите коса и нокти. Има различни видове и могат да се приемат под формата на таблетки. Участват в редица формули за комбинирани витамини.

Какво представляват аминокиселините

Това са органични съединения, чиито молекули образуват аминни и карбоксилни групи. Повечето клетки и тъкани в човешкото тяло са изградени от тях, и те играят ключова роля в транспортирането и съхранението на хранителните вещества. Делят се на две основни групи: незаменими, които получаваме само от храната и сменяеми, които са произведени в нашето тяло. И тъй като в нашето забързано ежедневие невинаги успяваме да си набавяме всички необходими полезни хранителни вещества чрез храната, то е желателно да приемаме някакви добавки, които да допълват нашето меню.

В какви храни се откриват

Повечето храни съдържат около 20 аминокиселини, като 10 от тях са есенциални.

Ето и част от тях:

  • Ядки – шам фъстък и кашу съдържат големи количества от веществото;
  • Месо – говеждо, свинско, агнешко и пилешко;
  • Риба – най-големи количества ще намерите в треската и щуката;
  • Бобови растения – грах, елда, соя, леща също ще доставят на вашия организъм така нужните аминокиселини.

Други полезни източници на веществото са картофи, яйца, мляко, аспержи, както и различни видове сирена.

За здраве и красота

Освен че играят важна роля в синтеза на ензими и протеини, аминокиселините са важни за здравето на нервната и мускулната система, за производството на хормони, както и за поддържането на структурата на всички клетки в тялото. Те са от изключително значение за спортистите, тъй като допринасят за възстановяването на организма, както и облекчават болките след тренировка. Като хранителна добавка, те предотвратяват разрушаването на мускулна тъкан и са идеално допълнение към протеиновата диета. Други от функциите, които включват, са изгаряне на мазнини и потискане на прекомерния апетит. Онлайн магазин Now foods ви съветва със сигурност да включите тази добавка към менюто си особено ако тренирате.


Публикувано

в

Още по темата: