Информацията в 21 век или наистина ли знаем повече за случващото се наоколо?

Опашката на Калотина

По стечение на обстоятелствата от доста време се занимавам с информационни технологии и по-специално Интернет, интранет, оптимизация на бизнес процеси и т.н. „Включен” съм в мрежата от далечните времена на BBS-ите, за които едва ли голяма част от днешните потребители на Интернет са чували, а още по-малко вероятно знаят какво представляват. В този ред на мисли, съм доста запознат с предимствата на „глобалното село” и някак вярвах, че разпространението и достъпът до информация са на светлинни години от ситуацията преди 10-15 години.

Един пример отпреди няколко дни обаче ме накара доста сериозно да се замисля на тази тема.

Става въпрос за ежегодните проблеми в пътната мрежа, което преселението на турските гастарбайтери създава всеки септември на границите и по пътищата на България . Случи се така, че тази година мое пътуване съвпадна с уикенда, в който огромна част от турските „преселници” пресичаха България на път за Западна Европа.

В същия ден, още сутринта излезе информация, че на Калотина се е оформила опашка от 29 км автомобили, автобуси и тирове, чакащи да преминат границата.

Естествено, опитах се да разбера повече за проблема, и няколко пъти през деня претърсвах „новинарските сайтове” и Google за последни данни за задръстването, забавяне на пътуванията и всякаква друга полезна информация. Слушах радио в колата, и гледах вечерните новинарски блокове.

Бях наясно, че повечето сайтове просто са пуснали прес-релийза на АПИ, но все се надявах някой да внесе малко повече яснота в ситуацията, я с нов прес-релийз от ангажираните държавни структури, я със запитване към ГКПП-тата, я през коментари под статии от самите пътуващи. За голямо съжаление (и изненада) това не се получи. Цял ден в Нета, радиото и телевизията циркулираше една и съща информация – от 09 до 23 часа (с лека актуализация към 11 сутринта). Един и същи прес-релийз, с еднакви данни, без никакво развитие и предаване на реална картина към конкретен момент.

Единствено късната емисия на TV7 даде картина (за първи път – от мястото на събитието), че към 18:30 ситуацията вече е спокойна. Всички други новинарски емисии след 20 ч. повтаряха сутрешната новина?!?!?

Как пък нито един журналист не се сети цял ден да звънне на другите три препоръчвани ГКПП-та и да пита как е там ситуацията, и съответно да информира аудиторията?!?

Или да отиде на място и да снима (Калотина е на 50 км. от София)?!?

Или да попита „отговорните” кадри защо всяка година е едно и също?!?

Надявах се някак, че поне будни граждани (иначе коментиращи безумни простотии във Фейсбук), ще изкоментират ситуацията докато си чакат на опашката на границата – но не би. Имаше цифром и словом 3-4 подобни коментара.

Направо съм потресен от безхаберието и незаинтересоваността на всички страни в процеса – и граждани, и медии, и институции…

А за себе си вече ще знам – никакво планиране на пътувания на запад в края на август – началото на септември.