Какви LED крушки да изберем?

Качествени LED крушки

Понеже доста хора ме питат – аз пазарувам крушки от този магазин, и съм доволен от цените и качеството.

От няколко години обмислям купуването на LED крушки (наричани още светодиодни) за някои от лампионите вкъщи. По принцип обичам икономиите, в смисъл да се свърши същото (или повече) количество работа с по-малък ресурс, а не в смисъл на „лишения“. Затова от доста време ползвам енергоспестяеващи крушки, и въпрос на време беше да мина на LED лампи.

Защо е време за ЛЕД крушки?

Основната причина да отлагам толкова време смяната на „нормалните“ енергоспестяващи лампи с LED крушки беше, че не можех да намеря светлина, която да ми харесва. Пробвал съм няколко пъти със светодиодни лампи, на които обаче въпреки описаната характеристика „топла жълта светлина“, реалната светлина не ми е харесвала. Но мисля, че технологиите вече са достатъчно напреднали, и след поредния опит за покупка на качесвени LED крушки от този магазин (или за феновете на китайските магазини – този), нещата вече си дойдоха на мястото. Ще споделя своя опит по-долу, с идеята, че може да ви бъде полезен при избора на вашите LED крушки.

При избора на LED осветление трябва да имаме предвид каква точно светлина искаме да получим. Светлинният спектър на различните източници на светлина (стандартните крушки с нажежаема жичка, енергоспестяващите крушки, LED лампите) се измерва с помощта на мерната единица Келвин (означава се с K). Това е т.нар. цветна температура на светлината.

ЛЕД крушки и цветна температура (K)

Колкото цветната температура е по-ниска, толкова по-жълта (по-топла) е излъчваната светлина. И обратно, колкото повече са Келвините, толкова по-синя (по-студена) е светлината, която се излъчва от съответното осветително тяло.

Всяка крушка има съответното означение в Келвини, както и описание с думи относно светлината (цветната температура), която излъчва. Съответно, можем да избираме от следните варианти на светлина:

Топло бяла (жълта) светлина (2700-3500K):

Топлата светлина (жълтееща) е най-близка до светлината, която се излъчва от обикновените крушки с нажежаема жичка. Смята се, че тя не натоварва очите, и най-често се използва в домовете.

Дневна светлина (среща се още като и като неутрална светлина – 4000-4200K):

Тя е най-близка до дневната светлина, от където идва и нейното наименование. Намира широко приложение в офиси и обществени сгради.

Бяла светлина (чисто бяла светлина, студено бяла светлина – 5500-6500K): Както си личи от името, тази светлина има бяло-син отенък. Използва се на открито, в комбинация с дневна светлина, както и на места, където е необходимо по-реално цветовъзпроизвеждане – офиси, търговски обекти, бутици и др.

Хубавото на LED крушките е, че при тях липсва периодът на „зaгpяване“ на лампата, така неприятно характерен за cтaндapтнитe eнepгocпecтявaщи ĸpyшĸи. А още по-хубаво е, че за разлика от нормални лампи с нажежаема жичка, LED крушките не загряват.

Сега, въоръжени с тази информация, може да разгледате огромния избор от LED лампи в магазина.

PS. За да бъде малко по-прегледно и полезно обяснението на цветната температура, намерих една изключително хубава картинка, която адаптирах на български – ето я и нея:

 

Скала Kelvin за цветната температура - лед крушки
Скала Kelvin за цветната температура – нагледно с цветове

LED крушки и лумени

Таблица за ориентир на излъчваните лумени от различните типове крушки.

Лумени на ват

* ВАЖНО! Този магазин е китайски, но аз лично съм поръчвал многократно от него без никакви проблеми (не само лед крушки), доставката идва в рамките на няколко седмици и е безплатна, което не е без значение. Ако имате въпроси относно пазаруването от китайски магазини, пишете в коментарите под статията и ще се постарая да отговоря на всеки


Публикувано

в