Начало / Забавно / Какво значи scroogled?
Прецакан от Google!
Прецакан от Google!

Какво значи scroogled?

А сега де?!?

Тия дни се натъкнах на интересна дума, която ми привлече вниманието – scroogled.

Спелингът не оставя съмнение, че думата е пряко свързана с Google,  но на първо четене леко ме озадачи, но понеже ги разбирам нещата, бързо се окопитих :). Срещнах я в текст описващ анти-гугъл кампанията на Майкрософт, която явно май напоследък набира почитатели. Дори и без да съм проверил етимологията (т.е. откъде идва аджеба) на scroogled, съм готов на скромен облог, че идва от screwed+googled, или казано по нашенски – прецакан от Гугъл (или прегуглен).

Факт е, че все повече хора от различни сфери на бизнеса се чустват прецакани от Гугъл – уебмастерите недоволстват от постоянните промени в алгоритъма, рекламистите се оплакват от високите цени за реклама в Adwords, потребителите от нерелевантни резултати и т.н. Логично, както в съвременния език се появи глагола – да гугълнеш (to google) нещо (т.е. да провериш нещо в търсачката) – така се появява и да си скругълнат (тоест да си прецакан от полученото от Гугъл – прегуглен).

Справка в urbandictionary показва, че първото значение на scroogle идва от потребителите на Google Maps, които търсят даден адрес или сграда на конкретен адрес, но уви, не я намират – те са скругълнати/прегуглени. Второто значение всъщност е именно името на кампанията на Майкрософт, за която по-горе споменах – свързана основно с меко казано „странния начин“, по който Гугъл събира данни от Gmail за да показва релевантни реклами.

А вие чувствате ли се скругълнати, или българския еквивалент – прегуглени?

P.S. Оказах се прав за етимологията на Scroogled, и попаднах на изключително интересен разказ на Cory Doctorow – струва си да му отделите 20 мин. Позволявам си да го публикувам и тук, защото е добре да бъде видян от повече хора (лицензът го позволява).

Вижте също

лаптоп за игри

Какво да търсите, когато купувате лаптоп за игри

Преди да имате лаптоп за игри на масата и преди да пуснете първата си партида ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *