Какво значи scroogled?

Прецакан от Google!

А сега де?!?

Тия дни се натъкнах на интересна дума, която ми привлече вниманието – scroogled.

Спелингът не оставя съмнение, че думата е пряко свързана с Google,  но на първо четене леко ме озадачи, но понеже ги разбирам нещата, бързо се окопитих :). Срещнах я в текст описващ анти-гугъл кампанията на Майкрософт, която явно май напоследък набира почитатели. Дори и без да съм проверил етимологията (т.е. откъде идва аджеба) на scroogled, съм готов на скромен облог, че идва от screwed+googled, или казано по нашенски – прецакан от Гугъл (или прегуглен).

Факт е, че все повече хора от различни сфери на бизнеса се чустват прецакани от Гугъл – уебмастерите недоволстват от постоянните промени в алгоритъма, рекламистите се оплакват от високите цени за реклама в Adwords, потребителите от нерелевантни резултати и т.н. Логично, както в съвременния език се появи глагола – да гугълнеш (to google) нещо (т.е. да провериш нещо в търсачката) – така се появява и да си скругълнат (тоест да си прецакан от полученото от Гугъл – прегуглен).

Справка в urbandictionary показва, че първото значение на scroogle идва от потребителите на Google Maps, които търсят даден адрес или сграда на конкретен адрес, но уви, не я намират – те са скругълнати/прегуглени. Второто значение всъщност е именно името на кампанията на Майкрософт, за която по-горе споменах – свързана основно с меко казано „странния начин“, по който Гугъл събира данни от Gmail за да показва релевантни реклами.

А вие чувствате ли се скругълнати, или българския еквивалент – прегуглени?

P.S. Оказах се прав за етимологията на Scroogled, и попаднах на изключително интересен разказ на Cory Doctorow – струва си да му отделите 20 мин. Позволявам си да го публикувам и тук, защото е добре да бъде видян от повече хора (лицензът го позволява).


Публикувано

в

,