Как да изберем гаражна врата?

Безопасността на автомобила в гаража зависи преди всичко от надеждността на гаражните врати. Именно затова вратите трябва да се избират с особено внимание. В днешно време безопасността на гаражните врати вече не се свързва с масивни непробиваеми конструкции. Сигурните врати вече могат да бъдат и красиви и леки и напълно да се сливат с интериора на дома. Съществуват няколко решения за гаражни врати:

Гаражни секционни врати

В момента са най-разпространения тип врати. Представляват хоризонтално разположени, скрепени една с друга ламели от ламарина с пълнеж от пенополиуритан. Вратите се придвижват с помощта на релси и водачи, разположени в двата края. В този тип врати могат да бъдат вградени както прозорци, така и допълнителни пешеходни врати. Гаражните секционни врати са изключително здрави, с добра звуко- и термоизолация и освен това са безопасни, тъй като са изготвени от екологични и пожароустойчиви материали.

Секционните врати могат да бъдат задвижвани както ръчно, така и автоматично. Автоматичното задвижване се осигурява посредством двигател и релса, монтирани на тавана на помещението. Beninca предлага различни двигатели в зависимост от квадратурата и килограмите на секционните врати. Моторите са с вграден контролен блок с включен радиоприемник. Работата на задвижванията може да бъде гарантирана дори при отпадане на основното захранване, ако бъдат свързани батерии, които се поместват идеално в тялото на мотора.

От особена важност, предвид размера на гаражните секционни врати и интензитета на движение през тях, е обезопасяването им. То се осъществява чрез обезопасителни устройства против скъсване на въжета и пружини, чрез вградена спирачка в електромотора, амперметричен датчик против препятствия и чрез фотоклетки.

Гаражни врати тип „летящо крило“.

Маховите врати са монолитни и се прибират към тавана с помощта на метални механизми. Това до голяма степен ограничава използваемото пространство на помещенията, тъй като е необходимо да се предвиди такова и за размаха на самата врата. Тези врати са оборудвани с торсионни механизми и пружинни амортизатори, които смегчават работата им и ги правят практически безшумни. Основен минус при този тип конструкции е, че те изискват немалко свободно пространство за отваряне.

Автоматичното задвижване на гаражните врати тип „летящо крило“ е аналогично с това на секционните врати. То се осъществява посредством двигател и релса, монтирани на тавана на помещението.

Ролетни гаражни врати

Използват се по-често за магазини, складове, витрини или за затваряне на индустриални пространства. Този тип гаражни врати е най-евтиният вариант, но съществен недостатък при него е ниската сигурност.

Основно предимство при тях е, че не заемат много място. Могат да бъдат монтирани както от вътрешната, така и от външната страна на помещението. Охранителните ролетки по подобие на секционните врати са изработени от свързани помежду си хоризонтални ламели, изработени от ламарина с пълнеж от пенополиуритан. Те се навиват върху вал, в който може да бъде вграден електромотор за автоматичното им отваряне. Beninca предлага различни видове задвижвания, в зависимост от тежестта и диаметъра на вала на ролетките. Предлагат се с един или два мотора на 220 или 24 Vdc.


Публикувано

в

,

Още по темата: