Как да подобрите репутацията на бизнеса си

Добра бизнес репутация

Репутацията се гради бавно, постепенно и методично. Това не е еднократно действие, а процес, който оказва огромно влияние върху развитието на всеки бизнес. Потребителите взимат голяма част от решенията си въз основа на „доброто име” на дадена компания, затова е изключително важно да се грижите за реномето си – да го поддържате, развивате и подобрявате.

 

Спазвайте обещанията си

Няма нищо по-пагубно за репутацията на който и да е бизнес (или личност) от неспазените обещания. Доверието към брандове, продукти, компании се гради изключително трудно, затова не бива да го пилеете с лека ръка като подвеждате или разочаровате клиентите или партньорите си. В стремежа си да се отличат, да изпъкнат сред масата или да излязат една крачка пред конкуренцията, много фирми преувеличават качествата, характеристиките или резултатите на продуктите/услугите си. Имайте предвид, че тази практика носи повече вреда, отколкото полза, а позитивният й ефект е изключително краткотраен. Ако искате бизнесът Ви да се радва на добра репутация и лоялни клиенти, то не обещавайте нещо, което не можете да изпълните. Постарайте се да бъдете възможно най-откровени с потребителите и успехите няма да закъснеят. Все пак имайте търпение – изграждането на доверие е маратон, а не спринт.

 

Бъдете активни

Присъединете се към тематични страници, общности и групи, които са тясно свързани с Вашата дейност. Бъдете полезни на потребителите си – те ще го оценят. Ако имате възможност е добре да организирате или да се включите в някакъв вид благотворителност. Никой не обича бизнеси, които говорят само за пари. Друг начин да подобрите репутацията си е да подпомогнете развитието на младите специалисти като отворите вратите си за стажанти. Така от една страна ще спечелите популярност и симпатии, а от друга – ще разполагате със способни и мотивирани потенциални служители, които сами сте обучили.

 

Научете се да слушате

Едно от най-важните качества, което всеки лидер трябва да притежава е умението да слуша. Не пренебрегвайте коментарите и мнението на клиентите, служителите и партньорите си. Те не само ще Ви помогнат да подобрите продуктите/услугите си, но могат и да изстрелят репутацията Ви в небесата. Отделете време да проучите от какво най-често се оплакват потребителите Ви и ако е във възможностите Ви го „поправете”. Те ще оценят жеста, а бизнесът Ви ще отбележи значителен брой точки срещу конкуренцията. Много често клиентите просто искат да бъдат изслушани. Най-вероятно ще срещнете редица странни, безсмислени или групи коментари, но каузата си заслужава. Дори да не попаднете на революционна идея, полезни препоръки или проблем, за който не сте подозирали, поне ще знаете точно кои са „Вашите хора”, какво искат, какво мислят за Вас и върху какво да акцентирате при следващата си рекламна кампания.

 

Нека клиентите Ви говорят вместо Вас

Много бизнеси се опитват да подобрят репутацията си като постоянно говорят за себе си, за продуктите или услугите си. В действителност потребителите се влияят много повече от мнението на „себеподобните си” и от коментарите на трети, независими страни. Все пак, когато всички твърдят, че са „най-добрите”, „най-евтините”, „най-ефикасните”, „най-бързите”, „най-иновативните” тези послания напълно губят силата и смисъла си. Запазете гръмките лозунги за мотивиране на екипа си и оставете клиентите Ви да говорят вместо Вас.

Reputacia.bg ще Ви помогне да подобрите облика на бизнеса си и да изградите доверие към него като предостави на Вас и Вашите потребители платформа за мнения, препоръки и обратна връзка. Тук всяка фирма трупа репутация въз основа на коментарите, оценките и впечатленията на нейните клиенти и партньори.


Публикувано

в

Още по темата: