Начало / ИКТ / Как се работи със смарт часовник?
как се работи със смарт часовник

Как се работи със смарт часовник?

Никой вече не спори, че смарт часовниците са станали част от нашия живот. Съвременните модели са стилни устройства с широка гама от функции, които правят живота много по-лесен. Тази статия ще бъде интересна за хората, които току-що са станали собственици на такъв часовник или мислят за възможността да го купят. Както показва статистиката, има все повече и повече такива хора. Това се дължи на увеличаване на съществуващите функции и намаляване на цената на часовниците от този клас.

Настройка на вашия интелигентен часовник за работа

Производителите на Smartwatch логично разсъждават, че човекът, който закупува този продукт, има поне минимален опит в общуването със смартфон. Следователно процесът на стартиране и подготовка за работа е подобен на включване на телефона за първи път. Разбира се, не всеки ще може напълно да овладее всички функции веднага, но рядко има проблеми с основните функции. Основното нещо, което е необходимо за настройка:

 • задайте текущото време и дата;
 • изберете езика на интерфейса;
 • създайте акаунт в официалното приложение или уебсайт;
 • осигурете връзка с вашия смартфон ( вижте как в https://timedix.bg/blog/kak-da-svarzha-smart-chasovnik-s-telefon/).

Как да започнете и да използвате вашия смарт часовник

При включване за първи път се отваря менюто за настройка на дата и час. Съвременните модели са в състояние самостоятелно да настройват датата и часа според информацията от мрежата, но за това текущата часова зона трябва да бъде правилно зададена в тях.

В някои модели е невъзможно да настроите времето без връзка със смартфон. В този случай първото нещо, което трябва да направите, е да изтеглите официалното приложение за устройството на телефона си и да го инсталирате. След това осигурете връзката на устройствата чрез Bluethooth и извършете първоначалната настройка на часовника чрез приложението.

Има отделен клас продукти със слот за SIM карта. Тези устройства, освен класическия метод за настройка, могат да получават и необходимите първоначални данни чрез SMS. Форматът на съобщенията може да варира значително в зависимост от производителя и модела.

Успешно задавайки датата и часа, вече можете да използвате часовника си. Остава само да ги трансформирате от инструмент за синхронизация в интелигентно устройство. За да направите това, трябва да свържете часовника към интернет. В зависимост от модела, това може да стане или чрез смартфон, или чрез настройка на Интернет директно на устройството.

Само собствениците на устройства, оборудвани с GSM модул, могат да се похвалят с наличието на интернет директно на часовника. За целта купете отделна SIM карта от мобилния си оператор и проверете настройките за интернет връзката. Поставете я в устройството си и следвайте съветите на вградения асистент.

Ако нямате SIM карта в часовника си, цялата комуникация с външния свят се осъществява чрез смартфон. Инструкциите за синхронизиране на часовника с телефона са прости:

 • изтеглете официалното приложение от производителя на часовника;
 • инсталирайте го в телефона си;
 • включете Bluetooth връзка на телефона си;
 • търсене на нови устройства в приложението.

 С какви смартфони могат да работят умните часовници?

Когато избирате модел smartwatch, на първо място, трябва да се съсредоточите върху неговата съвместимост с вашия смартфон и по-точно с неговата операционна система. Ако имате телефон с Android или Windows Phone, изобщо не трябва да разглеждате Apple Watch – тъй като те са съвместими само с устройства, работещи под iOS от същия производител на Apple.

Също така обърнете внимание не само на вида на операционната система, но и на нейната версия. По правило повечето модели часовници са несъвместими с версии на Android, по-ранни от 4.4, същото се отнася и за iOS устройства – по-старите модели iPhone „не подозират“ за съществуването на смарт часовници.

Има случаи, когато потребителите на интелигентни часовници на малко известни марки не могат да „направят приятели“ своите устройства с конкретни модели телефони.

Може ли умният часовник да работи без смартфон

Според първоначалната концепция, умните часовници са създадени като допълнение към смартфон. А изпълнението на много функции е възможно само при непрекъсната “комуникация” на устройстваta. Именно смартфонът е източникът на данни и достъп до Интернет за повечето умни часовници. Без връзка с мобилно устройство, функционалността им е осезаемо намалена. В офлайн режим можете безопасно да използвате:

 • часовник, таймер, хронометър, календар;
 • да използвaте функциите на фитнес тракера;
 • да получавате напомняния;
 • да играете на игри.

В момента пазарът на smartwatch предлага изключително разнообразие на модели, може да ги разгледате в https://timedix.bg/smart-watches  , както и модели, базирани на класически Android. Това вече не е само допълнение към телефона, всъщност е мини-смартфон в ръка. Вмъквате SIM карта в него и използвате интернет, получавате и провеждате разговори и т.н. Малко известни китайски компании започнаха да произвеждат тези устройства, в момента подобни модели се появяват в линията на големите производители.

Колко често трябва да зареждате вашия смарт часовник?

Ергономичните изисквания на смарт часовниците не позволяват поставянето на батерии с голям капацитет в тях. Следователно, средно, трябва да зареждате тези устройства на всеки два до три дни. Но този индикатор е много индивидуален и зависи както от самия модел на смарт часовника, така и от честотата на използване. Най-енергоемките елементи са дисплеят и GPS модулът.

В някои модели интелигентни часовници производителите използват обикновен Android като операционна система, което абсолютно не е оптимизирано за тези устройства, въпреки че има голям набор от функции. Потребителите на такива устройства трябва да ги зареждат всеки ден. По правило часовникът е оборудван със специализирана операционна система за устройства с малък капацитет на батерията – например Android Wear.

Вижте също

онлайн консултация с доктор

Защо да се консултирате онлайн с лекар

Много от съществуващите проблеми със здравето могат да бъдат решени или предотвратени с провеждане на ...

1 коментар

 1. Божидар

  Имам смарт часовник DZ09 синхронизиран с телефон Ксиоми 5. Проблемът е че след позвъняване от друг телефон, микрофонът на телефона се изключва, а работи само микрофона на смарт часовника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.