Как се работи със смарт часовник?

как се работи със смарт часовник

Никой вече не спори, че смарт часовниците са станали част от нашия живот. Съвременните модели са стилни устройства с широка гама от функции, които правят живота много по-лесен. Тази статия ще бъде интересна за хората, които току-що са станали собственици на такъв часовник или мислят за възможността да го купят. Както показва статистиката, има все повече и повече такива хора. Това се дължи на увеличаване на съществуващите функции и намаляване на цената на часовниците от този клас.

Настройка на вашия интелигентен часовник за работа

Производителите на Smartwatch логично разсъждават, че човекът, който закупува този продукт, има поне минимален опит в общуването със смартфон. Следователно процесът на стартиране и подготовка за работа е подобен на включване на телефона за първи път. Разбира се, не всеки ще може напълно да овладее всички функции веднага, но рядко има проблеми с основните функции. Основното нещо, което е необходимо за настройка:

  • задайте текущото време и дата;
  • изберете езика на интерфейса;
  • създайте акаунт в официалното приложение или уебсайт;
  • осигурете връзка с вашия смартфон ( вижте как в https://timedix.bg/blog/kak-da-svarzha-smart-chasovnik-s-telefon/).

Как да започнете и да използвате вашия смарт часовник

При включване за първи път се отваря менюто за настройка на дата и час. Съвременните модели са в състояние самостоятелно да настройват датата и часа според информацията от мрежата, но за това текущата часова зона трябва да бъде правилно зададена в тях.

В някои модели е невъзможно да настроите времето без връзка със смартфон. В този случай първото нещо, което трябва да направите, е да изтеглите официалното приложение за устройството на телефона си и да го инсталирате. След това осигурете връзката на устройствата чрез Bluethooth и извършете първоначалната настройка на часовника чрез приложението.

Има отделен клас продукти със слот за SIM карта. Тези устройства, освен класическия метод за настройка, могат да получават и необходимите първоначални данни чрез SMS. Форматът на съобщенията може да варира значително в зависимост от производителя и модела.

Успешно задавайки датата и часа, вече можете да използвате часовника си. Остава само да ги трансформирате от инструмент за синхронизация в интелигентно устройство. За да направите това, трябва да свържете часовника към интернет. В зависимост от модела, това може да стане или чрез смартфон, или чрез настройка на Интернет директно на устройството.

Само собствениците на устройства, оборудвани с GSM модул, могат да се похвалят с наличието на интернет директно на часовника. За целта купете отделна SIM карта от мобилния си оператор и проверете настройките за интернет връзката. Поставете я в устройството си и следвайте съветите на вградения асистент.

Ако нямате SIM карта в часовника си, цялата комуникация с външния свят се осъществява чрез смартфон. Инструкциите за синхронизиране на часовника с телефона са прости:

  • изтеглете официалното приложение от производителя на часовника;
  • инсталирайте го в телефона си;
  • включете Bluetooth връзка на телефона си;
  • търсене на нови устройства в приложението.

 С какви смартфони могат да работят умните часовници?

Когато избирате модел smartwatch, на първо място, трябва да се съсредоточите върху неговата съвместимост с вашия смартфон и по-точно с неговата операционна система. Ако имате телефон с Android или Windows Phone, изобщо не трябва да разглеждате Apple Watch – тъй като те са съвместими само с устройства, работещи под iOS от същия производител на Apple.

Също така обърнете внимание не само на вида на операционната система, но и на нейната версия. По правило повечето модели часовници са несъвместими с версии на Android, по-ранни от 4.4, същото се отнася и за iOS устройства – по-старите модели iPhone „не подозират“ за съществуването на смарт часовници.

Има случаи, когато потребителите на интелигентни часовници на малко известни марки не могат да „направят приятели“ своите устройства с конкретни модели телефони.

Може ли умният часовник да работи без смартфон

Според първоначалната концепция, умните часовници са създадени като допълнение към смартфон. А изпълнението на много функции е възможно само при непрекъсната “комуникация” на устройстваta. Именно смартфонът е източникът на данни и достъп до Интернет за повечето умни часовници. Без връзка с мобилно устройство, функционалността им е осезаемо намалена. В офлайн режим можете безопасно да използвате:

  • часовник, таймер, хронометър, календар;
  • да използвaте функциите на фитнес тракера;
  • да получавате напомняния;
  • да играете на игри.

В момента пазарът на smartwatch предлага изключително разнообразие на модели, може да ги разгледате в https://timedix.bg/smart-watches  , както и модели, базирани на класически Android. Това вече не е само допълнение към телефона, всъщност е мини-смартфон в ръка. Вмъквате SIM карта в него и използвате интернет, получавате и провеждате разговори и т.н. Малко известни китайски компании започнаха да произвеждат тези устройства, в момента подобни модели се появяват в линията на големите производители.

Колко често трябва да зареждате вашия смарт часовник?

Ергономичните изисквания на смарт часовниците не позволяват поставянето на батерии с голям капацитет в тях. Следователно, средно, трябва да зареждате тези устройства на всеки два до три дни. Но този индикатор е много индивидуален и зависи както от самия модел на смарт часовника, така и от честотата на използване. Най-енергоемките елементи са дисплеят и GPS модулът.

В някои модели интелигентни часовници производителите използват обикновен Android като операционна система, което абсолютно не е оптимизирано за тези устройства, въпреки че има голям набор от функции. Потребителите на такива устройства трябва да ги зареждат всеки ден. По правило часовникът е оборудван със специализирана операционна система за устройства с малък капацитет на батерията – например Android Wear.


Публикувано

в

,

Още по темата: