Колко ефективна е бягащата пътека в сравнение с бягането навън?

Бягаща пътека

Ако попитате някой активно спортуващ човек какво предпочита: да бяга на открито или да използва за целта електрическа бягаща пътека, можем да ви гарантираме, че ще има доста разнопосочни мнения. Някои хора не могат да се примирят с монотонността на бягащата пътека; други не могат да намерят достатъчно мотивация за бягане, без електронното управление на уреда, за да изпълнят с точност тренировката си на закрито.

Ще разгледаме плюсовете и минусите на тези две опции за тичане, за да ви помогнем да направите своите изводи и да решите кой е оптималния вариант за вашите нужди.

Нито едната, нито другата форма на бягане, не е на сто процента идеална. И двата вида имат своите предимства и недостатъци и могат да ви помогнат да станете по-издръжливи и по-бързи, независимо дали тренирате за състезание или правите кардио тренировката си.

Предимствата при тичане навън:

  • За някои бегачи е трудно да се пренебрегне връзката с пътя и тичането на открито, когато времето е просто прекрасно.
  • Вие получавате повече мускулна стимулация навън, защото краката ви трябва физически да преминават през различни места, за да ви придвижват. Бягащата пътека върши това вместо вас, като задвижва лентата за бягане.
  • Изследванията показват, че чисто физическите данни на човека не се променят, когато тичат навън. Бягането навън е по-подходящо за следване на естествените крачки. Това е така, защото по този начин извършвате бягането правилно, а не се ограничавате от параметрите на бягащата пътека, които могат да накарат някои хора да съкратят крачките си.
  • Също така, ще активирате повече мускули, когато бягате навън, защото не се налага да се движите изцяло в линеен модел – помислете за избягването на хора по тротоара или прескачането на бордюри. Ако тичате само в залата, някои мускули могат да станат слаби и изобщо да отпаднат от вашата тренировка, което ще ви накара да предпочетете бягането навън.
  • Бягането на по-твърда повърхност, като асфалт или бетон може да подсили костите ви малко повече от бягаща пътека.

  Предимствата при тичане на бягаща пътека:

  • Понякога не можете да тичате навън и затова бягащата пътека е особено подходяща. Това означава, че можете да използвате бягащата пътека при дъждовни или ветровити дни. Бягането на бягаща пътека осигурява напълно контролирана среда.
  • Специалистите съветват, за да абсорборате по-добре ударите от краката върху пътеката и за да я шумоизолирате, да я поставите върху специална настилка. Варианти може да видите на настилки в Спортен склад БГ.
  • Можете точно да контролирате темпото, наклона, интервала и възстановяването. Например привикването да се движите с определени скорости, защото сте принудени да го правите, е много по-лесно, докато под краката ви се движи лента. Това е хубаво нещо, защото това чувство в крайна сметка ще се прехвърли при бягането на открито, което улеснява поддържането на темпо, без да се взирате в часовника на всеки няколко секунди.
  • Бягащата пътека спомага по-лесно да правите разнообразни тренировки, например симулация на хълмове и стръмни участъци, които липсват в населеното място, където живеете.
  • Не може да възпроизведете външната тренировка напълно в зала, но изследванията показват, че тичането на бягаща пътека стимулира бягането на открито.
  • Когато става въпрос за по-здрави кости, подсилването чрез тичане навън може да е по-добре за вас, но понякога е нужно това да става с по-щадящи упражнения за вашите стави.

 


Публикувано

в

Още по темата: