Къде преподават звездите?

Онлайн преподаване

Как са се обучавали учениците в отдалечени райони на Африка и Австралия преди ерата на Интернет? По радиото. Но защо изобщо ви занимавам с това, когато темата на тази статия е съвсем различна? Защото радио обучението е първообразът на един от най-популярните модели на алтернативно обучение в момента – онлайн курсовете познати още като MOOC.

Развитие на MOOC

Допреди по-малко от десетилетие онлайн курсовете тепърва се зараждаха като нещо, което може да предостави качествен инструктаж по научни и ежедневни теми. Но от началото на настоящето десетилетие, MOOC стана синоним на качествено и достъпно обучение, което в близко бъдеще ще бъде конкуренция на конвенционалния модел на образование.

И макар отначало масовите онлайн курсове да бяха по-скоро забавление, за тези които желаят просто да се плъзнат по повърхността на някоя тема, то вече онлайн платформите за обучение предлагат магистърски та дори и бакалавърски програми. Все още на този тип обучение се гледа като на второстепенно в сравнение с традиционното физическо посещаване на лекции, но по всичко личи, че в скоро време тази нагласа изцяло ще се промени. През 2016, само в Щатите повече от 6 млн. студенти са участвали в онлайн курс.

Известни платформи за онлайн обучение

Сред известните платформи за онлайн обучение са Coursera, edX, Udacity и Khan Academy. Всъщност подобни на тях има много, като първоначалното объркване от големия избор бързо може да бъде поправено със съвсем малко задълбочаване в целта на всяка платформа.

Макар на повърхността да изглежда, че “всичките са еднакви”, то всяка подобна мрежа е създадена с определена насоченост и собствена целева аудитория. Така например Khan Academy се появява за да подпомогне учениците, които често са затруднявани от неясно написани учебници или неизчерпателни учебни програми. Udacity пък е подходяща платформа за тези, които искат въвеждане в или задълбочаване на познанията си в ИТ сферата – една от най-бурно развиващите се индустрии в момента. edX е създадена и предлага курсове с научна и техническа насоченост от престижни институции като Harvard и MIT, докато Coursera може да се похвали с най-голямото разнообразие от курсове и участващи учебни институции.

Masterclass

Сред богатата гама от MOOC платформи през 2014 се появи нещо уникално – Masterclass – сайт, който предлага обучение не от академични институции, а от експерти. И то не какви да е експерти, а истински звезди. Първият “лектор” е Дъстин Хофман, който предава своите познания за актьорското майсторство. В последствие платформата получава сериозно външно финансиране, като в момента на нея се помещават курсове от над 35 известни личности.

За разлика от други MOOC платформи, които се фокусират върху предаваното познание, целта на Masterclass е по-скоро да предаде енергията на звездните инструктори. Което съвсем не означава, че курсистите няма да добият важни знания, които малцина притежават. Напротив, лекциите предлагат познание “от кухнята”, което идва от хора “струващи” милиони долари.

Това не гарантира, че курсистите някога ще се сдобият със същата слава или пари, но завършването на подобен курс е стъпка в тази посока. „Това беше един от най-прозорливите разговори, които някога сме имали…“, казва Аарън Расмусен, един от създателите на платформата, за момента, в който той и Дейвид Роджиер решават да се захванат с проекта.

Звездните инструктори

Masterclass постоянно се сдобива с нови звездни инструктори. След няколко месеца ще излезе курс по филмово изкуство воден от Спайк Лий. Последното попълнение пък е обучение по покер от най-успешния играч Даниел Негреану. Серина Уилямс учи желаещите на тенис, Стив Мартин преподава комедия, а Гордън Рамзи предава своите кулинарни познания. Сред списъка с инструктори също така личат Кристина Агилера, Ъшър, Гари Каспаров и Мартин Скорсезе.

Все пак е хубаво да се подходи към тази платформа с реалистични очаквания. Типичният курс трае около три часа, което е крайно недостатъчно време за да се усвоят тънкостите, на която и да е индустрия. Плюс това, звездните инструктори със сигурност няма да разкрият най-съкровените си трикове, а по-скоро предават тънкостите, които са известни само на сериозно просветените в съответните поприща. Въпреки това, лекциите със сигурност ще предадат знания, които едва ли се преподават в университета или ако е така, то това би струвало много повече от $90.

Модел на работа

Как работи Masterclass? Желаещите да пробват платформата могат да се възползват от седемдневен тестови период, а в последствие цената на обучение е $90 на курс или $180 на година, което дава достъп до всички курсове. Приравнено до левове, едногодишен абонамент излиза 25 лв. на месец, което не е страшна сума, имайки предвид, че тя позволява досег до толкова успешни личности.

Повечето курсове се състоят от 20-30 урока, като има възможност и за “офис часове”, по време на които избрани студенти получават критика на своята работа от инструкторите, или пък получават възможността да им зададат въпроси. Отскоро обучението може да става и “на крак” благодарение на приложението на Masterclass, което за момента е достъпно само за Apple устройства.

И така

Традиционният модел на обучение, при който едновременното физическо присъствие на курсисти и инструктори е задължителен, е вече сериозно конкуриран от онлайн обучението. Само за няколко години се появиха десетки платформи за дистанционно обучение, а академични институции с многовековни традиции също предлагат подобни програми. Но Masterclass излезе с нещо различно – срещу 25 лв. на месец, всеки желаещ може да се докосне до знания идващи не от научни изследователи, а директно от тези, които успешно прилагат теорията на практика.

 


Публикувано

в

Още по темата: