Относно обществените поръчки и Цветан Василев

Напоследък сме залети от информация в медиите относно олигарсите в България, и начина, по който са натрупали богатството си през последните години. И едва ли има някой, който да не е забелязал, че в зависимост от медията, която чете, олигарските са различни :). Щеше да е смешно, ако не беше трагично.

Факт е. че последните 23-24 години в България ситуацията беше „куче влачи, диря няма“. Факт е, че още е такава.

Смешно ми става обаче, когато от пръстите се изсмукват теми, с които да се наблегне на едната или другата теза.

Пример за подобен материал е публикация в mediapool.bg „Фирма, свързана с Цветан Василев ще доставя за по 85 лв. копирните машини за вота“.

Зачитам се, и разбирам, че е имало обществена поръчка, в която е имало двама кандидати, от които единият е дал офертна цена 85 лв. (фирмата, свързвана с Цветан Василев – по стечение на обстоятелствата, една от най-големите дистрибутори на БГ пазара на подобна техника), а другият – 121 лв. (също силна фирма, не-свързана с Цветан Василев 🙂 ). Спечелила фирмата с по-ниската цена (което не би трябвало да е изненада, при положение, че цената е водеща доколкото разбираме от статията).

Интересът ми се засилва с изречението – „Машините най-вероятно ще бъдат HP, а според неофициална информация няма изобщо да бъдат годни за използване на следващите избори“, и в главата ми напират няколко въпроса:

Защо най-вероятно да са HP? За мен по-вероятно е да са SAMSUNG, при положение, че не съм чел заданието, и знам от обща култура някои неща за фирмата. Най-вероятно ако се запознаем с обявлението за ОП, ще схванем какви са машините, но авторът си е спестил откъде прави горния извод.

По-интересно е защо няма да бъдат годни за следващите избори? И то по неофициална информация?

Очеизбождащо е, че в цитираната статия единственият търсен ефект е да се коментира Цветан Василев. И с това, медиите, претендиращи да са по-различни от другите (тези, за които се твърди, че са контролирани от Василев) се приравняват на „конкуренцията“.

Ами, с две думи –  няма нужда! Медияпул беше смислен сайт преди време, както и Капитал, но последните години са не по-различни от поредния жълт парцал в много отношения.

Жалко е, че явно аудиторията е на нивото на информационните източници (т.нар. медии), та те продължават усилено да „творят“ бисер след бисер, на който обаче все по-малко са хората, които да се смеят.

Присещам се за култувата едно време песен на Милена – „Смахнати сме всички, а другите ги няма…“

И за край, всеки, който е имал някакъв досег с Обществените поръчки, има и бегла представа как се случват нещата. Ако искаха да дадат смислена информация, Медияпул можеха да разгледат по-обстойно заданието, и да покажат къде са слабите страни и уловките. И да покажат къде нещата с тази ОП куцат.

Не, че от това би имало някакъв смисъл, за съжаление, но поне читателите им нямаше да остават с впечатлението, че са поредният сайт в „лагера“ на Иво Прокопиев (другия олигарх) :).