Начало / Полезно / Още един съвет за Excel – извличане на данни
Извличане на данни в Ексел
Извличане на данни в Ексел

Още един съвет за Excel – извличане на данни

Като съм започнал със съветите за решаване на проблеми с Ексел, реших да добавя още един. Надявам се да свърши работа на някой в някакъв момент.

Извеждане на определни клетки или редове от една таблица

Както показва подзаглавието, става въпрос за извличане на стойността на определени клетки или редове от една колона в нова колона (или таблица). Операцията е приложима, само когато интересуващите ни данни са разположени през еднакъв брой редове (клетки) – т.е. имаме повтаряемост на модела. Картинката по-долу илюстрира идеята. (кликнете върху нея за пълен размер)

Извличане на данни в Ексел
Извличане на данни в Ексел

В конкретния случай, нас ни интересуват данните, които се срещат през 4 клетки (стартиращи в клетка 3, колона А). За да изведем като отделна колона, използваме формулата (настроена за конкретните стойности в нашата екселска таблица)

=OFFSET(Sheet1!$A$3;(ROW()-1)*4;0)

в колоната, която ни е удобно.

Резултатът се вижда на снимката.

Важно! Разделите (в червено на формулата) трябва да бъдат съгласно вашата регионална настройка – запетая (,) или точка и запетая (;), в противен случай формулата не работи.

Вижте също

Качествени хранителни добавки

Разлики между хранителните добавки с протеини и аминокислеини

Когато две аминокиселини се комбинират заедно се създава пептидна връзка. Когато няколко аминокиселини се комбинират заедно се съставя ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *