Още за LED осветлението

По-рано бях коментирал, че вече доста време съм почитател на светодиодното осветление. До този момент тези мои предпочитания се изразяваха основно в покупката на качествени LED крушки и внедряването им във всички осветителни тела вкъщи. Предполагам, както и при повечето от вас осветителните тела в огромна степен съдържат стандартни цокли за крушка (Е27 и Е14), и съответно9 замяната на конвенционалната такава със LED не изискваше големи усилия и време. Покрай предстоящия ремонт на кухнята обаче се замислих за нещо по-фешън (само как звучи, а?) и погледът ми попадна върху светодиодните ленти (LED лентите). Както винаги, преди преминаване към решение направих „кратко“ проучване по темата, за да мога да направя своя информиран избор, или казано по нашенски – „да не се мина“. И понеже времето, което отделих ми е ценно, предпочитам повече хора да се възползват от моите нови познания за LED лентите, и затова по-долу ще ги споделя с вас, читателите на 8pk.net. Държа да отбележа, че освен задължителното онлайн проучване, този път минах и през няколко офлайн магазина, за да придобия по-реална представа за нещата. Много доволен от гледна точка на получена информация останах от консултанта в този магазин в София, човекът определено си разбира от работата.

Видове LED ленти

Всъщност се оказа, че зад разпространеното „LED ленти“ стоят различни видове LED светлини, които се произвеждат навързани на „верига“ (по-удобно наричана лента). В зависимост от това, как планирате да използвате светодиодните ленти, реално трябва да направите своята преценка и да изберете един тип LED лента пред друг. Най-простият пример е с покритите светлинни LED ленти (наричани още влагозащитени) – както може да се очаква, те са най-приложими в баните и/или външния монтаж.

Най-общо казано различаваме 5 типа LED ленти:

  • Обвитигъвкависветодиодниленти(приличащи на въже)
  • Непокрити гъвкависветодиодниленти
  • СамозалепващиLEDленти
  • АлуминиевиLEDленти
  • Твърдисветодиодниленти

Брой на светодиодите (LED) за метър

Трябва да имаме предвид, че освен дължината на лентата, която ни е необходима, изключително важен параметър е броя на светодиоди на метър. От броя светодиоди (и естествено силата им) зависи колко и каква светлина ще се разпръсква от конкретната LED лента, а всъщност това е, което в крайна сметка ни интересува. И тук се появява първият проблем, защото поне аз не намерих стандарт, използван от производителите. Някои фирми рекламират брой светодиоди в ролка, други рекламират на метър, а трети не дават информация. Така че трябва да внимаваме какво точно ни трябва и да консултираме с по-опитни от нас при избора на LED лента.

Сила на светодиодите в LED лентата

През последните години, LED технологията е напреднала изключително много, така че малките диоди могат да произвеждат все по-ярка светлина. Въпреки това обаче, светодиодните ленти все още са далеч от определението ярко светещи тела. Както вече съм коментирал, яркостта на осветлението се измерва в лумени (не ват както обикновено се смята). В зависимост от начина, по който планирате да използвате LED лентите, ще са ви необходими светодиоди с определена яркост. За ориентация може да ползвате следната таблица:

Предназначение на LED лентата

Лумени на фут

Акцентираща светлина 150 до 250
Вградена в мебели 175 до 550
Насочена светлина до източника 250 до 450
Насочена светлина далеч от източника 350 до 700
Индиректна светлина 375 до 575
Знаци 500 до 750

Публикувано

в

Още по темата: