Още малко за Вършец

Вършец

След като по-рано понаплюх Вършец, ми стана малко криво :), та реших да го „реабилитирам“. В тази връзка е и по-долният пост.
Лечебните качества на българските минерални води са известни още от древноста, когато не е имало граници между държавите. Край тях са се изграждали селища, като хората са се възползвали от водата, като са я консумирали и като са я използвали за да се лекуват от всевъзможни заболявания. Това е ставало, като край извора са се изграждали балнеолечебници, които са функционирали според възможностите за времето си. Българските минерални извори са желана туристическа дестинация, която предлагат туроператорите и от нея се възползват хора от целия свят.

Едно такова градче с минерални извори около него е Вършец.
Град Вършец се намира в северните склонове на Стара планина,в подножието на връх Тодорини кули. Географското разположение на града го определя като курорт, който е известен със своите лековити минерални извори, тези фактори плюс мекия планински климат, благоприятсват за развитието на балнео-климатолечение и спа туризъм. Жителите на града наброяват около 8000, като той отстои на 35км от областния център Монтана и на 85 километра северно от София.
Минерални извори във Вършец е имало още по-римско време, като за това говорят находищата на римски монети, крепости и керамични плочи. В града се лекуват заболявания на сърцето, опорно двигателния апарат и нервната система. Аналог на минералната вода, която има във Вършец се среща и извън границите на нашата страна, а именно в Индия, Еквадор и Аржентина.
Градът се заражда около минералните извори и цялата му история се върти именно около тези извори и балнеолечението. Символа на Вършец е тракийския бог Телесфор. Негова бронзова склуптура е била намерена от 2 век пр.Хр. Първото име на града идва от късната античност, когато се е казвал „Медека”, а името идва от Медикус, което означава лечебен. Калето е местност във Вършец, където са намерени фармацефтични и медицински инструменти и плоча за разтриване на лекарства.Интересна е находката варовиковата „Ара” с надпис на излекувал се римски гражданин с минералната вода. От там произхожда името на днешния град Вършец, който в превод означава вряла, топла вода. От римско време са останали множество останки от калета, които са били изградени през ранното средновековие с предназначение сигнално охранителна система. Сигналите се предавали с огньове, които се виждали от далеч в цялата околност. Днес има запазени четири калета и те се намират в околностите на селата Драганица, Черкаски, Спанчевци, Долно и Горно Озирово и кв.Заножене.
Градът предлага на посетителите си възможноста да се настанят в няколко хотела, както и в много часни квартири.
Религиозното изповядване във Вършец е изключително еднородно – източноправославно. Християнските храмове на територията на общината също имат висока културна, историческа и духовна стойност. Един такъв храм е църквата „ Свети Георги „ където е изложена изложба на Неръкотворната икона на Исус Христос. На няколко километра от градчето се намира Клисурския манастир „ Св. св. Кирил и Методий „ и е действащ девически манастир.
За любителите на покоряването на върховете, от град Вършец има екопътека до връх Тодорини кукли в Стара планина. Туристическият информационен център предлага водач до върха и обратно. За тези, които предприемат екскурзия до градчето без да използват услугите на туроператорите, в центъра на града могат да намерят информация за туристическите обекти и местата за настаняване в града.