По следите на последната теснолинейка

теснолинейката

Родопската теснолинейка, както остава известен този необикновен влак, е последната, която се е запазила функционираща и до днес. Наричат я теснолинейка, защото разстоянието между релсите е само 76 см, значително по-малко от тези на стандартните влакове. Това, което прави Родопската теснолинейка толкова интересна и запленяваща за туристите, е не само фактът, че е единствената у нас, но и живописният маршрут, който изминава. Елате с нас на едно необикновено пътешествие с теснолинейката от Септември до Добринище и вижте кои са най-интересните спирки и какво може да видите там:

Началната гара – Септември

Началото си маршрута започва от гара Септември. Ако началната ви точка е София, до Септември може лесно да стигнете с влака София-Бургас. Друга опция е да стигнето до там с автомобил. Ако имате свободно време може да се разходите из града. В него се намира Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски“, който може да посетите и да разгледате интересни находки.

Следваща гара Варвара – едно китно селце

Следващата гара, на която ще спрете, ако решите да се включите в това авантюристично пътешествие носи звучното име гара Варвара. Варвара е едно китно и приятно селце, сгушено в полите на Западните Родопи. То ще ви омае с красивата природа, а също и гостоприемството на местните живели. В селото може да посетите известния плажен комплекс с минерална вода. Също така, наблизо се намира защитената местност Св. Марина, а също и хижа Равно Боре.

Велинград – СПА столицата на Балканите

Няколко гари и спирки по-късно, докато неусетно се наслаждавате на красиви гледки, чудни мостове и тунели, ще стигнете и до Велинград. Няма да ви лъжем, че ако спрете там, ще има доста активности, на които може да се насладите. Разбира се, Велинград е най-известен със спа хотелите и комплексите, които му носят и титлата “спа столица”, но също така може да разгледате интересни музеи или да посетите Клептуза, където да се повозите на водно колело.

Гара Аврамово – един интересен рекорд

Непременно обърнете внимание, когато теснолинейката спре на гара Аврамово. Може би населеното място не е особено известно, но гарата държи един интересен рекорд. Това е най-високата гара на Балканския полуостров. Направете си снимка и се похвалете на приятели, защото точно в този момент ще се намирате на цели 1267 м. надморска височина.

Гара Банско – “Перлата на Пирин”

По-нататък, малко преди последната спирка, ще стигнете и до Банско. Каквото и да ви разкажем за този живописен курорт, ще бъде малко. Ако го посетите в месеците между декември и април, ще може да покарате ски или сноуборд и да се насладите на над 70 км писти с различно ниво на трудност. Ако пък не сте толкова екстремна личност, може да разгледате историческите забележителности в града, които гордо съхраняват историята на български народ. А като заслужена почивка може да похапнете някои от най-вкусните ястия, традиционни за региона – капама, боб с чекане и т.н. Всички те се приготвят по специални рецепти, запазени още от възрожденската ера.

Последна гара – Добринище

За съжаление, всяко хубаво нещо си има край. Пътуването в теснолинейката завършва в Добринище. Планинският град ще ви предложи отлични условия за почивка, ски и дори разходки в планината. Ако се чудите къде да отседнете в Добринище – хотели с басейни, спа комплекси, вили, къщи са гости, са отворени целогодишно и посрещат туристи от цял свят. Градът се гордее със своите лечебни минерални извори, както и с прекрасна природата и чист въздух. Чудесно място, където да избягате от големия град, шума и тълпите от хора.

Ако някоя от тези дестинации ви звучи изкушаващо, не му мислете много, а си вземете билети за теснолинейката Септември-Добринище и се отправете на едно авантюристично приключение из невероятните кътчета на България.


Публикувано

в

,

Още по темата: