Начало / Забавно / По следите на последната теснолинейка
теснолинейката

По следите на последната теснолинейка

Родопската теснолинейка, както остава известен този необикновен влак, е последната, която се е запазила функционираща и до днес. Наричат я теснолинейка, защото разстоянието между релсите е само 76 см, значително по-малко от тези на стандартните влакове. Това, което прави Родопската теснолинейка толкова интересна и запленяваща за туристите, е не само фактът, че е единствената у нас, но и живописният маршрут, който изминава. Елате с нас на едно необикновено пътешествие с теснолинейката от Септември до Добринище и вижте кои са най-интересните спирки и какво може да видите там:

Началната гара – Септември

Началото си маршрута започва от гара Септември. Ако началната ви точка е София, до Септември може лесно да стигнете с влака София-Бургас. Друга опция е да стигнето до там с автомобил. Ако имате свободно време може да се разходите из града. В него се намира Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски“, който може да посетите и да разгледате интересни находки.

Следваща гара Варвара – едно китно селце

Следващата гара, на която ще спрете, ако решите да се включите в това авантюристично пътешествие носи звучното име гара Варвара. Варвара е едно китно и приятно селце, сгушено в полите на Западните Родопи. То ще ви омае с красивата природа, а също и гостоприемството на местните живели. В селото може да посетите известния плажен комплекс с минерална вода. Също така, наблизо се намира защитената местност Св. Марина, а също и хижа Равно Боре.

Велинград – СПА столицата на Балканите

Няколко гари и спирки по-късно, докато неусетно се наслаждавате на красиви гледки, чудни мостове и тунели, ще стигнете и до Велинград. Няма да ви лъжем, че ако спрете там, ще има доста активности, на които може да се насладите. Разбира се, Велинград е най-известен със спа хотелите и комплексите, които му носят и титлата “спа столица”, но също така може да разгледате интересни музеи или да посетите Клептуза, където да се повозите на водно колело.

Гара Аврамово – един интересен рекорд

Непременно обърнете внимание, когато теснолинейката спре на гара Аврамово. Може би населеното място не е особено известно, но гарата държи един интересен рекорд. Това е най-високата гара на Балканския полуостров. Направете си снимка и се похвалете на приятели, защото точно в този момент ще се намирате на цели 1267 м. надморска височина.

Гара Банско – “Перлата на Пирин”

По-нататък, малко преди последната спирка, ще стигнете и до Банско. Каквото и да ви разкажем за този живописен курорт, ще бъде малко. Ако го посетите в месеците между декември и април, ще може да покарате ски или сноуборд и да се насладите на над 70 км писти с различно ниво на трудност. Ако пък не сте толкова екстремна личност, може да разгледате историческите забележителности в града, които гордо съхраняват историята на български народ. А като заслужена почивка може да похапнете някои от най-вкусните ястия, традиционни за региона – капама, боб с чекане и т.н. Всички те се приготвят по специални рецепти, запазени още от възрожденската ера.

Последна гара – Добринище

За съжаление, всяко хубаво нещо си има край. Пътуването в теснолинейката завършва в Добринище. Планинският град ще ви предложи отлични условия за почивка, ски и дори разходки в планината. Ако се чудите къде да отседнете в Добринище – хотели с басейни, спа комплекси, вили, къщи са гости, са отворени целогодишно и посрещат туристи от цял свят. Градът се гордее със своите лечебни минерални извори, както и с прекрасна природата и чист въздух. Чудесно място, където да избягате от големия град, шума и тълпите от хора.

Ако някоя от тези дестинации ви звучи изкушаващо, не му мислете много, а си вземете билети за теснолинейката Септември-Добринище и се отправете на едно авантюристично приключение из невероятните кътчета на България.

Вижте също

камера за екшън спортове

Кога да използваме шпионски камери

Макар и, първоначално чувайки термина „шпионски камери“, да ги асоциираме със секретно наблюдение и тайно ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *