Производство на парфюми – научете за етапите

Дамски парфюми

Според различни проучвания парфюмът съществува от времето на древните египтяни. Оттогава има много естествени, както и синтетични материали, използвани за създаване на аромати, които могат да бъдат приложени към тялото.

Парфюмът може да бъде направен от безброй натурални съставки, включително цветя, плодове, подправки, както и животински продукти и др. Но парфюмите съдържат и други съставки като алкохол и етерични масла. Парфюмите вече се делят на мъжки, детски, унисекс и дамски парфюми, а производственият процес в парфюмерията е многоетапен и все по-сложен. Той  включва събиране, извличане, смесване и стареене на готовата парфюмна композиция.

Потребителят не подозира това, той просто отива и си купува парфюм, който харесва.

Но със сигурност е интересно да се научи за етапите на производство на парфюма!

  • Събиране на съставки

Преди да започне производствения процес, трябва да се изберат съставките за парфюма. Съставките често се събират от цял свят, много пъти и на ръка. Материалите, които не са естествени, като ароматни химикали, се създават в лаборатории от хора, известни като химици на парфюми. След като всички съставки са събрани или създадени в лабораторията, производственият процес може да започне.

  • Екстракция

За да се създаде парфюм, от естествените съставки, трябва да се извлекат масла. Това може да бъде направено по няколко различни начина, включително екстракция с разтворител, мацерация, парна дестилация и други.

  • Процес на смесване

След като всички масла бъдат извлечени, те трябва да се комбинират заедно. Маслата се смесват по избрана формула, която преди това е била зададена от „носа“ в парфюмерийната индустрия. Един парфюм може да съдържа стотици различни съставки. Един парфюм се създава в някои случаи няколко години. Когато парфюмните масла се смесят, после се слага и алкохол. Количеството алкохол, добавено към другите съставки, зависи от това какъв ще бъде крайният продукт. Eau de parfum ще има по-ниска концентрация на алкохол, докато дезодорантите ще имат много по-висока концентрация на алкохол.

  • Стареене на парфюма

По-висококачествените или маркови парфюми често отлежават няколко месеца или дори няколко години, след като ароматът е готов. Това се прави, за да се създаде правилната композиция като баланс. Стареенето позволява на различните аромати наистина да действат заедно. Парфюмите се състоят от върхови нотки, които осигуряват първичният аромат, средни, както и базови нотки, които създават трайния аромат.

  • Контрол на качеството

Производството на парфюми включва много етапи на контрол на качеството. Естествените съставки зависят от  реколтата, а някои парфюми използват естествени животински масла, които също могат да бъдат трудни за доставка. Синтетичните парфюми позволяват на парфюмеристите да създават свои собствени аромати по-лесно и изискват по-малко качествен контрол.

Звучи просто, но всъщност никак не е лесно да се създаде един завладяващ парфюм.

 


Публикувано

в

Още по темата: