Какво трябва да знаем при избора на риболовни макари

риболовни макари

Риболовът е чудесен начин човек да се отпусне на открито, сред природата и, разбира се, да занесе у дома малко прясна риба за трапезата. Но за да се радвате на богат улов, трябва да се подготвите добре, една пръчка не ви е достатъчна, нужни са и други риболовни аксесоари.

Един много важен елемент от оборудването са така наречените риболовни макари. Затова нека да разгледаме ключовите моменти, на които трябва да обърнете внимание при избора на риболовна макара.

Видът на макарата зависи от вида риболов, който обичате да практикувате. Като цяло, те могат да бъдат разделени на следните типове:

Инерционни макари

Инерционните макари са с предавателно съотношение 1:1 и се използват за риболов с муха и спинингов риболов.

Какво е предавателно съотношение?

Предавателното отношение представлява това отношение, което бележи колко оборота прави макарата при едно завъртане на дръжката. Например, 5: 1 означава, че макарата прави пет завъртания на завъртане на дръжката. Високоскоростните макари се използват за риболов с плувка, докато мощните са по-подходящи за спининг риболов.

Мултипликатори или инерционни макари

За улов на големи риби се използват мултипликатори или инерционни макари с обратно предавателно отношение.

Безинерционни – спинингови макари

Безинерционните макари могат да се ползват за риболов на плувка и спининг. Тези макари се открояват с високата си скорост на навиване, но трябва да предвиди фрикционна спирачка. Те позволяват хвърлянето на по-голямо разстояние, в сравнение с инерционните модели. Именно и това е причината за по-високата цена на въртящите се макари.

Въртящите се макари се предлагат отворени, затворени и полузатворени. Отворените са най-популярни. Затворените и полузатворените макари пък са удобни за начинаещи рибари, защото разполагат с функция за полуавтоматично леене.

На съвременния пазар се предлагат продукти от различни производители и в различни ценови диапазони. Несъмнени лидери са Daiwa и Shimano, те произвеждат както скъпи, така и доста бюджетни модели. По правило намотките Daiva са силови намотки, а намотките Shimano са високоскоростни.

Риболовни макари –  размери и материали

Всички риболовни макари са маркирани с номер, например 2000, което е размерът им. За фидер риболов ще са достатъчни макари с размер 3000, но не по-малко от 2000 г.

Обикновено шпулите за макари са изработени от пластмаса, метал или  графит. Металните шпули, например, да вземем в частност алуминиевите, са подходящи за плетени въдици. По-уместно е да не залагате на пластмасови макари, защото те изобщо не са издръжливи.

Материал на намотката

Най-често намотките са изработени от метал или пластмаса. Металните намотки са по-скъпи, тежки, но далеч по-надеждни. Пластмасата е по-евтина, но, за съжаление, по-малко издръжлива. Има и макари, които комбинират метал и въглеродни влакна.

Въглеродните влакна и графитът са доста здрави материали, въпреки че имат много ниско тегло, за което са много обичани от риболовците, но са значително по-скъпи от техните събратя, изработени от пластмаса или метал.

Материалът на механизмите също оказва огромно влияние върху надеждността на макарата. Най-трайните метали са месинг и бронз. Също така, зъбните колела могат да са изработени от сплав от алуминий и цинк. При евтините модели те са направени от пластмаса или метал с неизвестен произход, които в най-добрия случай могат да ви изкарат един сезон.

Броят на лагерите може да бъде до 15 броя. От 4 до 6 лагера са достатъчни, защото ви позволяват да направите работата на механизмите по-гладка и стабилна.

Ако тази информация ви е интересна и полезна, може да намерите още такава на ribata.eu


Публикувано

в

Още по темата: