Ръчни или автоматични скорости: Съобразете предимствата и недостатъците  

Автоматик или ръчка

Мненията тук са изключително противоречиви. Едно обаче е абсолютно ясно. Няма еднозначен отговор. Винаги ще се намерят привърженици, както на едните, така и на другите. И това е съвсем в реда на нещата.

Изборът на всеки човек зависи не само от неговите умения, но и от това какъв тип шофьор е. От значение е също за какво искате да използвате своята кола. За водачи, които са се обучавали само на автоматични скоростни кутии, е непосилно да се справят с ръчна, без допълнителна практика.

Предимствата на скоростния лост се изразяват основно в това, че имате контрол при намаляване на скоростта, не само благодарение педала на спирачката, а и чрез превключване на ниска предавка. В зависимост от автомобила, бихте могли да получите и по–добро ускорение за сметка на автоматичната смяна на скоростта.

При използването на автомобил с ръчни скорости, разполагате с възможността за

по–нисък разход на гориво. Особено ако колата е оборудвана със шестстепенна скоростна кутия. Това е предпоставка за поддържане на ниски обороти при висока скорост, от което следва голямата икономия на гориво.

И тук ще срещнете противоречиви мнения, особено от страна на притежателите на автоматични скоростни кутии от типа на Типтроник или Мултитроник.  При тях имате възможност за превключване на скоростите ръчно (в повечето случаи благодарение на пера към волана, по модел на автомобилите от Формула 1). Това определено е в подкрепа на спортното шофиране. В този ред на мисли, може би голямото предимство идва от услугите на S – tronic. При този модел кутия може да се възползвате от удобството на автомата, като същевременно не се лишавате от икономичността на обикновената ръчна скоростна кутия.

Отделен е въпросът, че още при покупката на кола с ръчна скоростна кутия, спестявате благодарение на по-ниската цена. Автоматичните скорости винаги повишават стойността на автомобила. Дали е положителна екстра или не, ще прецените сами за себе си.

И идваме до основния въпрос за поддръжката.

Може би тук се крие отговорът на въпроса, какво да изберете – ръчна или автоматична скоростна кутия. При първите от голямо значение за здравината е кубатурата и видът гориво, което използва. Не е за пренебрегване въпросът и с марката, но това е друга тема на разговор.

Наличието на феродов диск тук е задължително. Той е отговорен за свързването на двигателя и трансмисията на автомобила. Благодарение на неговото действие, успяваме да потеглим плавно. Феродовият диск се притиска силно към маховика, а последният от своя страна се задвижва посредством притискателен диск. Всички компоненти на съединителя са проектирани да издържат приблизително един и същ пробег от километри. По тази причина често консумативите се сменят в комплект.

При изключително градско шофиране феродовият диск търпи големи натоварвания, от където и предпоставките за по-честата му смяна.  Колкото повече ви се налага да работите със съединителя, толкова по-лесно ще изразходите капацитета на феродовия диск. И тук проблемът не е в неговата цена, колкото сложната процедура по смяната му. Все пак можете да сте спокойни, че проблемът няма да се появи внезапно. Бъдете бдителни за всяка промяна от страна на вашия автомобил.


Публикувано

в

Още по темата: