Спешна ключарска помощ при забравен ключ в колата

автоключар

Забравеният ключ в колата е една съвсем типична ситуация, в която много хора изпадат ежедневно. Случва се така, че шофьорът трябва да слезе за минута, а вратата точно тогава се затваря и ключовете остават вътре. Какво трябва да се направи в този случай – това се питат не само потърпевшите, но и тези, които желаят да си спестят емоциите от подобно приключение.

Най-бързото решение, за съжаление обаче не и безплатно, е да потърсим в Гугъл „автоключар + населеното място“ – напр. „автоключар София“. Така освен, че ще намерим адекватна помощ наблизо, ще можем да се ориентираме и в качеството на автоключарските услуги, на база потребителските мнения, които търсачката показва.

Ако обаче освен без ключ, сме останали и без пари, ето няколко полезни съвета от професионалистите, които могат да са ви от полза в тази тежка ситуация.

Как да реагираме при забравен в колата ключ?

Най-добрият начин за излизане от конфузната ситуация е да използвате дубликат на ключа, който е останал в колата. Можете да се приберете у дома и да го вземете или пък да помолите някой друг да ви го донесе.

Ако не разполагате с дубликат, можете да опитате да свалите стъклото на някоя от страничните врати, за да  достигнете до дръжката на вратата. Обикновено на помощ тук се притичват импровизирани устройства. За съжаление, този трик не работи при всички модели автомобили.

При някои автомобили стъклото на задната врата е разделено на две секции – голяма и малка (задна). Ако успеете да извадите гумената рамка около стъклото, ще си осигурите достатъчно голямо пространство, за да се пресегнете и да отворите вратата отвътре с ръка.

Горният десен ъгъл на вратата е най-податлив на разхлабване. Можете леко да отворите вратата с помощта на инструмент, например голяма и здрава отвертка. За да избегнете ожулвания, може да поставите върху него парче плат. След това,  през получения малък отвор вече бихте могли да прокарате жица или друг предмет, за да отворите ключалката.

Може да се опитате с дълга жица, чийто край сте огънали във формата на примка, да откачите механизма, който блокира отварянето на вратата. За да направите това, трябва да промушите жицата между гуменото уплътнение и стъклото.

Още един вариант е да намерите отнякъде малко въже, което на същия принцип да се опитате да спуснете вътре в колата, осигурявайки малък процеп за преминаването му през горния десен ъгъл на вратата. След това, чрез затягане на примката около ключалката, се опитайте да я издърпате нагоре.

Огънете леко уплътнението и натиснете с обикновена линийка, ако разполагате с такава или друга тънка метална пластина върху щифта на ключалката. Този метод е толкова стар, че почти всички знаят за него. Но често, особено в екстремна ситуация, хората забравят за такива елементарни неща.

Ако всичко друго се провали и всяка минута е ценна, тогава може да преминете към крайни мерки и да се решите да счупите стъклото на прозореца. Неудобството е, че след това трябва незабавно трябва да го поправите, а това понякога не е никак евтино.

Ако всички тези трикове не са проработили, тогава както в началото споменахме ви остава само варианта за спешна ключарска помощ. Специалистите ще се справят бързо и лесно с решението на вашия проблем.

Имайте предвид, че преди да започне работа, специалистът ще изиска от вас документи, потвърждаващи, че сте собственик на превозното средство. Добре е да внимавате и да се доверявате само на вече проверени професионалисти, тъй като подобна дейност много често се използва от крадци като широко поле за измама на нищо неподозиращи граждани.

 


Публикувано

в

Още по темата: