Що не си взема едно Мазерати?

Тия дни попаднах на една интересна статистика – Мазерати продава повече от Алфа Ромео в България. Винаги съм знаел, че сме странен пазар (за справка просто да се погледнат статистиките за продажби на употребявани автомобили „нов внос“), но тази информация изненада дори мен.

Не че имам нещо против Мазерати, да не ме разбере някой погрешно. Но при стандарта на живот в България, продажбите на луксозни автомобили да се равняват като абсолютна стойност (за процент от общите продажби въобще не коментирам) на тези в топ 10 развити държави е меко казано странно.

Едва ли продадените Мазератите се дължат на появилите се в София (а може и в други градове, не съм видял лично) билборди с реклами на марката, от които става ясно, че всеки може да стане собственик на такъв автомобил срещу скоромната стартова сума от около 135 хил. лв.

„К’во му плащаш?“, както се казва.

Иначе, както се вижда от фигурата, България е на незавидното последно място със само 0,3 нови автомобила на 100 човека за 2013. Сигурен съм, че ако имаше статистика само за Мазерати, щяхме да сме в топ 5, а може дори сред първите 3 места. И накрая, още нещо за сегмента луксозни автомобили в България, което малко звучи като виц, ама може да не е. Местен австралийски търговец на Ролс-Ройс (или беше Майбах) споделя със свой познат българин:

„- Тая вашата държава вероятно е много богата!

– Защо? – пита наш’то момче.

– Ами там миналата година са се продали няколко Ролса (Майбаха), а тука в Австралия сме продали само 1. “

Та всеки да си прави изводите сам.