Разлики между хранителните добавки с протеини и аминокислеини

Качествени хранителни добавки

Когато две аминокиселини се комбинират заедно се създава пептидна връзка. Когато няколко аминокиселини се комбинират заедно се съставя полипептид. За изработката протеин се използват много полипептидни съединения. По този начин се сформира един протеин. С 23 аминокиселини има милиони комбинации, които могат да се образуват – ето защо има хиляди протеини в нашият организъм. Протеинът е едно от трите макро-хранителни вещества, които са жизненоважни за нашето здраве и благосъстояние. Другите две са мазнините и въглехидратите.

Всичките три макронутриента се изискват в балансирано съотношение от нашия организъм. В действителност цялата функционираща система на човешкото тяло, а не само мускулите се състои от протеини. Те присъстват в него под формата на ензими и хормони. Недостиг на протеини може да доведе до много заболявания. Някои добри естествени източници на белтъци са месо, яйца, мляко, други млечни продукти, отделно от бобови растения и плодове и зеленчуци.

Какво се случва с протеините и аминокиселините когато попаднат в организма ни?

Белтъците (протеините) постъпват в човешкия организъм чрез храната, при което претърпяват различни химични промени в храносмилателния тракт. Белтъците, в крайна сметка, се разграждат до съставящите ги аминокиселини. Последните преминават в кръвния поток и оттам – през клетъчните мембрани в клетките.

Основни направления на аминокиселините при разграждане:

  • Първо: Част от аминокиселините се използват за синтез на собствени белтъци (анаболни пътища).
  • Второ: Част от аминокиселините претърпяват реакции по разграждане (катаболни пътища). Тези реакции включват декарбоксилиране на аминокиселините, при което се отделя С02, дезаминиране на 12 аминокиселините с последващо отделяне на NH3 (амоняк) – основно чрез глутамата, трансаминиране, елиминиране на NH3 чрез синтез на урея.
  • Трето: Част от аминокиселините се разграждат и от техните продукти се синтезират някои азотосъдържащи съединения. Такива съединения са пуриновите бази, креатинът, катехоламините. На свой ред тези вещества претърпяват промени в организма и техните крайни метаболити, като например пикочна киселина и креатинин, се отделят извън организма с урината.

Кои са най-добрите хранителни добавки за възстановяване от тренировка –протеин или аминокиселини?

Плюсове на протеина

  • Повечето хранителни добавки, известни като протеини съдържат над 27 гр. белтък (суроватъчен или др.), което е напълно достатъчно количество, за да може мускулатурата да възстанови загубите си на енергия.
  • Те са приятни на вкус и се предлагат под формата на шейк с различни вкусове.
  • Усвояват се от организма по-продължително време в сравнение с аминокиселините, тъй като протеините са в своя основен вид и трябва да бъдат трансформирани до аминокиселини преди да бъдат усвоени. По този начин те ни държат заситени през по-дълъг период на време. Превръщането на протеините в аминокиселини също е процес, който изисква енергия, което прави протеиновите шейкове добро допълнение към всяка диета.

Минуси на протеина

  • Почти всички протеини съдържат в състава си захар, а голяма част от по-евтините продукти съдържат и допълнителна баластра – най-често други въглехидрати (тъй като те са една от най-евтините субстанции и е изгодна за изполозване като “разредител”).
  • Поради това, че са под формата на прах са значително по-непрактични за употреба “на път”.
  • Поради определени допълнителни съставки в по-евтините протеини е възможно да се образуват газове и подуване на стомаха.

Плюсове на аминокиселините

  • Аминокиселините не съдържат захар или други добавки (освен съдържанието на капсулите, чрез които се поглъщат). Това ги прави изключително подходящи при спазване на строг хранителен режим.
  • Обичайната форма на хапчета е значително по-практична за употреба (въпреки, че към настоящият момент се срещат често аминокиселини на прах, както и течни).
  • Аминокиселините са вече разградени в своята основна форма, което ги прави изключително бързо усвоими от организма. Поради тази си особеност, обикновено те се намират в по-малки количества в една доза в сравнение с протеините.

Минуси на аминокиселините 

  • Много хора не обичат да гълтат хапчета (поради което аминокиселините вече се произвеждат и в различни разфасофки).
  • Aминокиселините се усвояват изключително бързо и белтъка в тях е в много по-малки количества отколкото в протеините, поради което не можем да разчитаме, че ще ни държат далеч от храната за по-дълго време.
  • Поради по малкото си количество на белтък единствено и не може да се разчита на аминокиселините за истинско покачване на мускулна маса, а по-скоро за нейното запазване и по-добро енергийно зареждне.

За да прецените, кой продукт е по-подходящ за вас трябва да вземете под внимание целите, които сте си поставили

Вашата цел е отслабване:

Тогава най-подходящият избор за вас са аминокиселините, които ще се усвоят директно от вашата мускулатура и ще ви дадат нужната енергия за тренировка. При качественото отслабване е много важно да запазим мускулите си, тъй като те са двигателя, който изгаря калориите в организма и колкото по-голям е обема му, толкова по-голямо ще е количеството употребена енергия (мазнини). Аминокиселините се усвояват изключително бързо от мускулите и въпреки, че ще ви дадат енергия, за да тренирате тежко, не можете да разчитате на тях да ви възстановят и след като приключите и се отдадете на почивка.

Вашата цел е поддържане на теглото и зареждане с енергия:

Тогава най-подходящ за вас е избора на протеина. Той ще ви помогне да не мислите постоянно за храна, ще ви дава енергия през целият ден (или през цялата тренировка). Усвояването на протеина от мускулите е по-бавен и енергоемък процес, тъй че не можете да разчитате само на него да зареди мускулите ви за цялата изтощителна тренировка.

Вашата цел е покачване на мускулна маса:

Тогава добра идея е да комбинирате протеина и аминокиселините за да получите максимален резултат. Протеина ще ви държи далече от храната, а аминокиселините ще зареждат директно мускулите ви с енергия, за да имате още повече сила. Тя ще ви е нужна, за да направите силна тренировка, а след това протеина ще се погрижи мускулите ви да не изпаднат в състояние на глад през нито един момент от вашето въстановяване.


Публикувано

в

Още по темата: