10 интересни факта за соларните часовници

соларни часовници

Соларните часовници са едно от най-новите изобретения в часовникарската индустрия. Този вид движение се появява за първи път по време на Кварцовата криза. Това събитие революционизира индустрията, превръщайки я във време на големи открития и прогрес. Соларните часовници продължават да се подобряват с времето, тъй като технологията продължава да напредва. Тези видове часовници имат много интересна история, въпреки че не са били налични почти толкова дълго, колкото други популярни видове механизми. Ако се интересувате от тези завладяващи часовници, продължете да четете за нашите 10 интересни факта за соларните часовници, представени от онлайн магазин Chasovnici-bg.com.

Нашите топ 10 интересни факта за соларните часовници

1. Соларните часовници съдържат слънчеви панели.

Соларните часовници работят по начин, подобен на това как работят стандартните слънчеви панели, така че слънчевите панели са включени в дизайна на този вид часовници. Слънчевите панели често са вградени в циферблата или рамката на часовника, за да се гарантира, че той може да улавя възможно най-много светлина. Някои марки ръчни часовници избират да направят слънчевите панели част от дизайна на часовника, така че да ги подчертаят. Други марки прикриват панелите и им позволяват дискретно да захранват часовника.

2. Този вид часовници се захранват от естествена и изкуствена светлина.

Слънчевите панели в соларните часовници могат да вземат енергия както от естествена, така и от изкуствена светлина. Все пак са забелязани някои разлики между двата вида светлина. При някои часовници естествената светлина е в състояние да осигури на часовника повече мощност, което го прави по-ефективен метод за захранване. В повечето случаи това няма да има голяма разлика. Най-важното е часовникът често да е в контакт с някакъв вид светлина. Часовникът ще превърне светлинната енергия в електрическа енергия, която може да го захранва.

соларен часовник

3. Соларните часовници могат да съхраняват енергия.

Соларните часовници са проектирани да могат да съхраняват енергия, така че да продължат да работят на тъмно. Жизненоважно е соларният часовник да продължи да работи, дори когато не е в контакт със светлина в определени часове на деня. Поради тази причина часовниците са изградени с акумулаторна клетка. Тази клетка може да съхранява енергия, която часовникът да използва в моменти, когато не може да събира светлинна енергия. Клетката е презареждаема, така че този процес може да бъде постоянен, за да осигури на часовника дълъг живот.

4. Тези часовници са екологични.

Тъй като слънчевите часовници са презареждащи се, те се считат за добър екологичен вариант. Традиционните кварцови часовници, захранвани с батерии, използват батерия с ограничен и сравнително кратък живот. Следователно батериите трябва да се сменят сравнително редовно, което включва допълнителни разходи и повече отпадъци за нанасяне на щети за околната среда. Много хора избират соларни часовници като начин, по който могат да ограничат собствения си отпечатък върху околната среда.

5. Първият соларен часовник е пуснат през 1972 г.

Първият часовник със слънчева енергия е пуснат през 1972 г. Часовникът е направен от Roger W. Riehl. Този емблематичен часовник е наречен Synchronar 2100. Този часовник се появи в ключов и бурен момент в часовникарската индустрия, което означава, че има място за представяне на чисто нова концепция. Популярността на този вид движение продължава да расте след въвеждането му.

6. Името на Synchronar 2100 е създадено с помощта на серия от съкращения.

Оригиналното име за този невероятно влиятелен часовник беше Синхронен хронометър Календар 2100. Елементи от всяка дума са взети („syn“, „chron“ и „ar“) и събрани, за да се създаде футуристичното име на този часовник. Частта „2100“ от името се отнася до вечния календар, който е вграден в този часовник. Твърди се, че вечният календар може да работи до 2100 година.

7. Първият соларен часовник е вдъхновен от естетиката на Стар Трек.

Synchronar 2100 не прилича на други популярни часовници от онова време. Този часовник има много необичаен и футуристичен вид. Часът се показваше на ръба на часовника с помощта на червени LED светлини. Позициониран е по този начин, тъй като горната повърхност на часовника, която обикновено включва циферблата, е заета от фотоволтаични клетки. Часовникът е проектиран по този начин, за да увеличи максимално поглъщането на светлината. Футуристичният дизайн на Synchronar 2100 е вдъхновен от любовта на Riehl към естетиката на Star Trek.

8. Този оригинален модел има няколко впечатляващи характеристики.

Освен че е първият часовник със слънчева енергия, Synchronar 2100 има няколко други много впечатляващи характеристики. Това е първият часовник с LED светлинен дисплей, който може да се чете при пълна светлина. Тази функция добавя към невероятно футуристичното усещане на часовника. Часовникът е също така 5000G удароустойчив и водоустойчив до 750 фута. Това са много впечатляващи характеристики за часовник като този по времето, когато е пуснат на пазара. Освен това се казва, че Synchronar 2100 е с точност до една минута на година.

9. Слънчевата технология непрекъснато напредва.

Технологиите непрекъснато напредват и нещата се развиват невероятно бързо. Соларната технология не е изключение от това, тъй като по нея се работи последователно, за да се намерят нови, екологични и възобновяеми начини за захранване на много по-големи неща от часовниците. Въпреки това напредъкът в слънчевата технология неизбежно ще означава голямо подобрение на соларните часовници. Надяваме се, че с времето подобрената соларна технология ще означава, че слънчевата енергия може да се използва за ефективно и ефикасно управление на пълноцветни смарт часовници.

10. Соларните часовници трябва да се съхраняват там, където има светлина.

Единственото нещо, което трябва да запомните, когато използвате соларен часовник, е, че той трябва да има редовен контакт със светлина. Светлината е единственият източник на енергия за тези видове ръчни часовници и без нея те ще спрат да работят. Акумулаторните клетки могат да съхраняват енергия, но количеството е ограничено. Често се препоръчва соларните часовници да се съхраняват някъде, където да бъдат докосвани от светлина, а не в тъмна кутия или чекмедже. Това ще гарантира, че часовникът винаги има захранване, когато е избран за носене. Това е може би най-важният от нашите 10 интересни факта за соларните часовници.

Посетете онлайн магазин за часовници Chasovnici-bg.com и разгледайте колекцията от соларни часовници Casio Edifice Tough Solar.


Публикувано

в

Още по темата: