10-те най-чести грешки на спестяващия човек

Спестявания Всички ние обичаме да спестяваме, защото вярваме в идеята на „белите пари за черни дни” – че ако стане много лошо, винаги ще можете да се опрете на определен брой парични единици, които да ви подкрепят в трудностите. И въпреки, че всеки от нас спестява според възможностите си, много от нас допускат тези 10 чести грешки, които могат да бъдат фатални. Замисляли ли сте се, че…

  1. „Икономията е майка на мизерията”, както казваше Тодор Колев в „Опасен чар” – абсолютно правилно, спестявате ли само от икономии, то бедността не е далеч. Не разваляйте качеството си на живот, за да спестите пари от това.
  2. Търсете добри възможности да спестявате в банка, като отделите извество време за да проучите не само най-обещаващите, големи и лъскави, но и най-малките банки.  Не се подвеждайте по рекламите, а търсете разумните и полезни за вас оферти.
  3. Ако някой ви обещава чудеса за вашите пари и им предсказва бърз растеж, ако ги инвестирате в едикакъв си бизнес или начинание, бъдете готови по-скоро да ги загубите, отколкото да ги удвоите.
  4. Ако ви се наложи спешен разход, смело можете да вземете бърз кредит. Прочетете тук как това да стане най-лесно и безопасно. Разходите трябва да се покриват навреме, това показва добра финансова дисциплина.
  5. Колкото и да е рисковано, не оставяйте парите си да „спят”. Не се подлъгвайте по измамни предложения, но ако ви хрумне нещо, което искате да опитате, заложете определен процент от спестяванията си в тоза начинание. Дори и да загубите, не губите всичко, а печелите опит, който е безценен.
  6. Имате ли представа от таксите, които банките ви изискват, за да съхраняват парите ви? Не ги изпускайте от контрол, възпитавайте у себе си добра счетоводна отчетност.
  7. Добра идея за България е да разпределите парите си в няколко банки, за да можете да разпределите и евентуалните рискове от фалит. Всичко помним последния банков фалит.
  8. Всички биха ви посъветвали да направите два вида депозити – срочни, с по-дълъг срок, заради лихвата и безсрочни/отворени, от които лесно можете да теглите /при нужда/ или да довнасяте.
  9. Нещо много просто, а имате ли идея за какво точно спестявате? Ако спестявате заради самото спестяване, то по-добре харчете, заради самото харчене. Сега сериозно, намерете си цел – нова кола, къща в провинцията, основен ремонт на апартамента. Нека тя е постижима, за да имате ясна представа какво можете да постигнете и какво не. Вероятно много от вас никога няма да съберат за да си купят остров, нали?
  10. Знаете ли как да станете досаден на всички свои приятели? Не им говорете непрекъснато за пари, ще загубите всички около себе си и ще си останете самотник. Вашите пари и вашите спестявания касаят само вас. Не го забравяйте.

Информационен партньор: http://burzi-krediti.com/


Публикувано

в

Още по темата: