5 основи на фотографското осветление

фотографско осветление

Да знаете как да работите с различни източници на светлина и настройки на осветлението е едно от най-големите предизвикателства във фотографията.

В тази статия ще научите как да изберете правилното и подходящото осветление – независимо дали става въпрос за естествена или изкуствена светлина.

Думата „фотография“ означава „рисуване със светлина“. Затова ще разгледаме накратко някои основи на осветлението.

1. Започнете с естествена светлина, преди да добавите светкавица

Това е първият урок по основи на фотографското осветление: използвайте пълноценно естествената светлина. Тя се осигурява от слънцето и луната и се променя непрекъснато в зависимост от времето на деня и метеорологичните условия.

Изследвайте ефекта на светлината – излезте и снимайте по различно време на деня и вижте как това променя създадените от вас изображения и как се променят тоновете в изображението.

В определени ситуации може да се окаже, че се нуждаете от добавяне на изкуствена светлина, а най-очевидният инструмент за фотографа е светкавицата на фотоапарата. Казано по-просто, можете да я използвате, за да осигурите добра експозиция, когато условията са твърде неподходящи откъм осветеност.

От друга страна, директната светкавица често е твърде силна и изгаря детайлите. За да смекчите това, можете да отразите светкавицата от друга повърхност, например стена или таван.

2. Значението на позицията на осветлението

Значението на доброто позициониране на осветлението на закрито често се пренебрегва. Един-единствен източник на светлина може да помогне да се покаже ефектът на насоченото осветление. Изберете няколко прости обекта – плодове, порцеланови купи – и поставете източника на светлина от едната страна на обекта. След това го преместете около обекта и наблюдавайте как светлините и сенките променят формата си.

Сенките могат да увеличат триизмерния вид и да направят изображението много по-ефектно. Ако снимате човек, проверете какво се случва с детайлите и тоновете на лицето, когато преместите източника на светлина на друго място.

Съвет: Конвертирайте изображението си в черно-бяло, за да видите тоновете по-ясно, и след това сравнете резултатите с пълноцветни изображения на същия обект.

3. Мека светлина срещу твърда светлина

Фотографското осветление може да бъде „меко“ или „твърдо“. Твърдото осветление ще направи изображението по-контрастно и ще намали средните тонове.

Мекото осветление намалява нивото на контраста и увеличава диапазона на средните тонове, като създава усещане за уют.

Светлината на фотоапарата, като светкавица или LED панел, обикновено е твърд източник на светлина, докато светлината, разсеяна от софтбокс или чадър, е мека.

4. Отразители и дифузьори

Бялата повърхност отразява светлината обратно към източника на светлина, а черната повърхност поглъща светлината.

Отразителите се използват широко – на закрито и на открито – за отразяване на светлината обратно върху обекта, за да се разкрият повече детайли или да се балансира контрастът на изображението. Също така, отразителите могат да бъдат с различни цветове.

Дифузьорите се използват върху източник на светлина (например светкавица), за да я разпределят по-равномерно и да намалят интензивността ѝ.

5. Цветова температура и баланс на бялото

Всяка светлина има цвят – дори обикновената дневна светлина. Спомнете си за „златния час“ точно преди изгрев слънце, когато светлината е наситена с жълто-оранжеви нюанси.

Цветовата температура се измерва в градуси по Келвин или К. Тя варира от Shade при 7500К (синя и студена) през Daylight (около 5500К) до Moonlight (лунна светлина), която е много по-бяла при 4120К, до топла и жълта светлина при 2500К.

Изкуственото осветление има характерни цветове – светодиодите често излъчват синя светлина, но стандартните крушки за дома са по-топли. Флуоресцентните лампи с температура 4500К и халогенните лампи са по-жълти – 3000К.

Контролът на баланса на бялото във фотоапарата ви позволява да регулирате настройките така, че белите обекти да са бели и другите цветове в полезрението да са правилно балансирани спрямо тях. Съществуват автоматични настройки за баланс на бялото, които предоставят стандартни варианти за различни видове осветление.

Програмите за последваща обработка, като Lightroom и Photoshop, разполагат с настройки, които ви позволяват да регулирате баланса на бялото в изображението, за да компенсирате нежелани цветови отблясъци.

Заключителни думи

Независимо дали започвате със светкавица или LED панел, ще се стигне до еин момент, в който ще разполагате с голям набор от оборудване. За начинаещите един чадър или софтбокс и един рефлектор са чудесно начало, като можете да добавяте друго оборудване, докато напредвате.

Преди всичко, в каквото и фотографско оборудване да инвестирате, ключът винаги е в експериментирането. Помнете, че винаги става въпрос за нюанси: промяна в настройките на фотоапарата, обекта или позицията на източниците на светлина може да издигне изображенията ви до нови творчески висоти.


Публикувано

в

Още по темата: