8 мита за масажа, които ще развенчаем

Едва ли има човек, който да не обича да бъде масажиран. За ползите от масажните процедури е изговорено и изписано много и няма такъв, който да се е подложил на някоя от тях и да е останал недоволен. Но въпреки това сред българите има няколко широко разпространени мита за професионалните масажи, които в тази статия веднъж завинаги ще развенчаем.

1. Ако съм здрав, то нямам нужда от масаж

Това твърдение, разбира се, е тотално невярно. Всеки човек отвреме навреме има нужда да бъде масажиран, тъй като чрез масажната процедура се отнемат стресът и напрежението, които тялото е натрупало през работната седмица, и това действа здравословно и ободряващо на целия организъм.

2. Масажът трябва да трае точно един час

Истината е, че продължителността на процедурата зависи изцяло от килограмите на човека. Тоест, за да се получи нужният ефект при по-пълен човек, то той трябва повече време да бъде масажиран. А за хора, които тежат между 60 и 70 кг., идеалната продължителност е около 40 минути.

3. Масажът е само приятно изживяване

Може би тук ще има много изненадани, но факт е, че масажът може да бъде и болезнен. Става дума за така наречения лечебен масаж, който се прилага при травми и при проблеми с опорно-двигателната система и ставите.

4. Каквито и здравословни проблеми да имам, може да отида на масажист

Е, да, ама не. Има болести, при които посещението на масажно студио трябва да се избягва. Става дума за заболявания на кръвта, онкологични болести, гъбични появи по кожата, аднексит, колпит, тромбофлебтиди на кръвоносните съдове и др.

5. Масаж се прави само на болното място

Когато отивате на масажист с конкретни болежки, то не очаквайте той да се съсредоточи само върху тях. За да се излекува болното място, трябва да се масажира и навсякъде около него.

6. От масажа не се отслабва

Колкото и да е странно това за мнозина, истината е, че човек наистина може да отслабне, ако редовно посещава професионален масажист. Отговорът е в простата биология. По време на масажните процедури в човешкия организъм се засилва кръвообращението и до мускулите достига повече кислород – по този начин се губи част от мазнината на тялото. Това се случа, ако успоредно с масажите се спазва и здравословен хранителен режим. Достатъчно е да посещавате масажист само веднъж в седмицата, за да стегнете тялото си и да възвърнете кожата си в нормалния й вид, ако тя след това остане разтегната.

7. Ако спортувам редовно, не е нужно да ходя на масаж

Точно обратното! Колкото повече спортувате, толкова повече мускулите на тялото ви се натоварват, а оставането им в това състояние води до натрупване на отпадни продукти в тялото и може да се окаже наистина вредно за него. За това всички професионални спортисти си имат личен масажист, който чрез редица подходящи масажни процедури отпуска мускулите им след всяка тренировка.

8. Всеки, който работи като масажист, е лицензиран

Винаги имайте предвид това, че днес има много псеводмасажисти, които нямат лиценз. А ако се оставите в ръцете на такъв човек, крайният резултат може да бъде доста неприятен. За това ви препоръчваме да посещавате само проверени масажни студия, които при желание от ваша страна няма да имат проблем да ви докажат, че са лицензирани.

 

 

 


Публикувано

в

Още по темата: