Kак да възстановите вашите мускули след тренировка?

възстановяване на мускулите след тренировка

За да възстановим мускулите след тренировка от значение са различни фактори – кога и каква храна приемаме преди и след физическото натоварване, правилно ли отпускаме мускулатурата със стречинг или с масаж, даваме ли достатъчно време на тялото си за почивка между тренировките…

Винаги практикувайте разтягане на мускулите след тренировка, за да помогнете на тялото да се релаксира. Масажите също могат да помогнат за рехабилитацията на мускулите и ускоряване на възстановяването. Когато масажът се съчетае и със спа процедури като сауна, термална зона, басейн и други глезотии, които могат да бъдат използвани чрез ваучери за спа пакети, тогава тялото ще ви се отблагодари за грижите и ще се възстанови по-бързо и по-качествено.

Ето кои са основните видове масажи, които помагат са спортуващите да релаксират мусукулите си:

Спортен масаж: Този вид масаж е специално разработен за спортисти и активни хора. Той помага за релаксацията на мускулите, подобряване на кръвообращението, премахване на мускулното напрежение и за възстановяване след физическа активност. Винаги проучвайте терапевта, преди да отидете на масаж. Слушайте и тялото си и ако усетите болка или дискомфорт, не се колебайте да обсъдите усещанията си с него.

Шведски масаж: Шведският масаж е релаксиращ вид масаж, който може да бъде полезен за възстановяване след тренировка. Той е много различен от класическите масажи, при които движението на ръцете на масажиста се извършва от центъра към периферията. При шведския масаж е точно обратното –  той е популярна техника, която отпуска тялото чрез триене на мускулите с по-дълги и плъзгащи се удари в посока на връщане на кръвта към сърцето..

Дълбок масаж на тъканите: Този вид масаж е интензивен и се фокусира върху по-дълбоките слоеве на мускулите и тъканите. Той може да помогне за разтоварване на напрежението и стреса в мускулите, както и за подобряване на гъвкавостта и подвижността.

Миофасциален масаж: Този масаж цели да подобри състоянието на миофасцията – външната обвивка на мускулите и съответно се фокусира върху миофасциалната тъкан, която обгръща мускулите и тендоните. Той може да помогне за разрешаване на спазми и блокажи в тъканта, което подпомага възстановяването и предотвратяването на наранявания.

Компресионен масаж: Този вид масаж включва използването на компресия и притискане върху мускулите, обикновено с помощта на специални приспособления или гърнета. Той помага за подобряване на кръвообращението, намаляване на отоци и премахване на мускулното напрежение.

Винаги е добре да се консултирате със специалист или масажист, за да определите най-подходящия тип масаж за вас, като вземете предвид вашите индивидуални нужди, тренировъчен режим и евентуални наранявания или заболявания.


Публикувано

в

Още по темата: