7 Лесни стъпки за подмяна на акумулатора

Смяна на акумулатор

Как да разберете дали вашия акумулатор се нуждае от подмяна?

Има един много лесен тест, с който да определите дали вашия автомобил се нуждае от нов акумулатор. Първо опитайте да запалите колата си през нощта с включени фарове. Ако светлината им е мъглява освободете от скорост, вдигнете ръчната и подайте газ, за да вдигнете оборотите. Ако акумулаторът ви е слаб, фаровете ще започнат да светят по-ярко докато натискате педала на газта. А най-лесно ще определите, че е изтощен, тъй като колата ви няма да запали изобщо нито ще светят фаровете.

Как да разберете кой е най-добрия акумулатор за вашия автомобил?

Най-общо казано всеки модел и марка автомобил според своите технически параметри има нужда от различен вид акумулатор. Много от съвременните автомобили са снабдени с електронни устройства и имат мощни компютри, които работят през цялото време и се нуждаят от енергия, дори когато превозното средство е паркирано и с изгасен двигател.

За да направите правилния избор трябва да знаете какви са препоръките от производителя за вашата кола. След като имате тази информация във Veber.bg можете да откриете съответния акумулатор, който е най-подходящ за нуждите на вашия автомобил.

Как да поставим новия акумулатор?

Въпреки, че най-добре е новият акумулатор да бъде поставен от специалист, то вие също можете да направите това бързо и лесно, особено ако следвате изброените по-долу стъпки.

  • Стъпка 1

Преди да започнете, паркирайте на равно място, вдигнете ръчната и приберете ключовете в джоба си, защото ако ги оставите на таблото може при смяната да се задейства централното и да не можете да отключите вашия автомобил.

  • Стъпка 2

От съображения за сигурност, ние ви съветваме да използвате защитни ръкавици и очила, особено когато акумулатора е силно корозирал и може да изтече.

  • Стъпка 3

Преди да извадите стария акумулатор се уверете, че имате всички необходими ПИН кодове и настройки за електрическата система, като например данните за навигацията, радиото и други, които ще бъдат занулени веднага след като разкачите клемите.

  • Стъпка 4

Важно е да знаете кои са положителните и отрицателните клеми, като винаги синята е отрицателната и е маркирана с знак (-), а положителната е червена и е с знак (+).

  • Стъпка 5

Когато разкачате акумулатора винаги започвате от отрицателната клема и след това положителната.

  • Стъпка 6

Задължително изваждайте стария акумулатор изправен без да го накланяте настрани, за да елиминирате риска от разливане на киселина.

  • Стъпка 7

Поставете новия акумулатор в обозначеното място, като се уверите, че положителния и отрицателния му полюс са разположение по същия начин като на стария. След това отстранете пластмасовите защитни капаци от свържете клемите като първо свързвате положителния (+) теминал и след това отрицателния (-). Важно е да спазвате точно тази последователност!


Публикувано

в

Още по темата: