Кола под наем – пътеводител на търсещия в мрежата

Тези дни покрай връщането на един приятел от Англия ми се наложи да разгледам офертите за коли под наем в България, и установих няколко странности, с които ще ви запозная за да спестя нерви на търсещите като мен. Случи се така, че моят човек се прибира в страната за 2 седмици, и ме помоли да подбера читави фирми за наем на автомобили. Идеята беше да може да вземе колата на летището в София, и да я върне 10 дни по-късно, по възможност пак там.

Естествено, като стар онлайн рисърчър започнах търсенето, написвайки в добрия стар Google „Коли под наем в София„. Професионалното ми око веднага забеляза 7 (седем) рекламни резултата на първа страница, освен органичните 10 и 3-те локални бизнеса. Веднага направих извода, че нишата е конкурентна, така че вероятно цените за кола под наем ще са сравнително прилични – все пак огромното предлагане трябва да се отрази на стойността на наема в обратна посока :).

Видимите още в първите резултати наеми на кола за ден бяха смущаващо ниски – 4 и 6 евро дневно, според текста на рекламата. Зарадван, но и малко скептицизъм реших да разгледам какво предлагат тези две конкретни компании срещу скромната сума, по-малка от един обяд.

Както очаквах, в първия сайт за кола под наем за 4 евро на ден, реално не намерих подобна оферта. Най-евтиният наем в този сайт беше на стойност над 18 евро за 3 дни, което както и да го смятам е 6+ евро дневно. „Обиден“ от от грубата рекламна манипулация, дори не зачетох условията за отдаване под наем на коли от този сайт.

Вторият сайт звучеше по-обещаващо – там веднага се ориентирах, че цена от 6 евро за ден действително има. Тя се отнасяше за ниския клас автомобили (което очаквах), или по-точно за двуврато Рено Клио (не, не е това от снимката) набор на сина ми (който завършва основно образовние). И това не ме притесни толкова, до момента, в който осъзнах, че цената от 6 евро на ден за близо 15-годишно Клио се отнася само за период на наемане над 30 дни.

Т.е. получавам кола под наем за месец срещу 180 евро.

Да, но на мен ми тряваше за две седмици.

Калкулаторът подсказа, че за 14 дни рендето ще струва на моя приятел точно 112 евро, или по 8 евро на ден за наем на автомобил в България.

Че аз за толкова си взех последния модел Кия Рио от Мадрид миналото лято, с глезотийки като климатроник и автопилот. И с четири врати. Така де, концепцията „Стани да седна“ вече не ни е толкова близка, откак станахме семейни.

Тъкмо щях да звъня да питам за бюджета за кола под наем на моя приятел, все пак знаех, че и той иска да спести някой лев, когато получих съобщение от него, че плановете му са се променили и нямало да пътува.

Така и не можах да доведа проучването до успешен край, но поне се забавлявах.

 

 


Публикувано

в

Още по темата: