Начало / Автомобили / Сменяйте често маслото на двигателя си и удължете неговият живот
Dwigatelno maslo

Сменяйте често маслото на двигателя си и удължете неговият живот

Маслото е необходима смазка за двигателя на вашия автомобил. Двигателят е изграден от различни движещи се метални части, които работят непрекъснато, за да осигурят на колата си необходимата мощност за движение. Разбира се, когато има движение, има и триене. В случая това триене се дължи на контакта метал с метал. Един двигател, смазан с висококачествено моторно масло, работи гладко, с малко, или никакво триене.

Честите смени на маслото са важни, защото то има ограничен живот. Със застояването на маслото, то започва да губи своята смазочност и вашето се замърсява с въглеродни отлагания. Всякакви замърсители могат да повлияят на двигателното масло на вашия автомобил. Ако оставим подобни замърсители да се натрупват, с времето, това може сериозно да повреди двигателя ви.

Когато маслото не е сменяно дълго време, въглеродните отлагания и други замърсители ще запушат масления филтър. Тъй като масления филтър става по-мръсен и по-мръсен, маслото става мътно и лепкаво, губи своите смазочни функции. В резултат на това, триенето драстично се увеличава, а ефективността на вашия автомобил драстично намаляват. Може да стане дори по-лошо, въглеродните отлагания започват да се натрупват в други части на двигателя ви – в дросела и в  системата за рециркулация на отработените газове. Ако това стане, може да се включи сигналната лампа на двигателя.

Заедно със загубата на смазочните си функции и непрекъснатото натрупване на въглеродни частици, моторното масло губи своите почистващи свойства. Когато това се случи, маслото вече не е в състояние да разтваря замърсителите, които са твърде малки, за да може да бъдат уловени от масления филтър. В резултат на това, износването и разкъсването на двигателя ви бързо ще се ускори.

Ако не бъде проверено състоянието на маслото, вътрешното триене на метал-метал ще създаде толкова много топлина, че жизнените движещи се части на двигателя ви ще се заваряват заедно, а двигателят на вашия автомобил ще спре да работи.

Последствията от не подменянето на моторното масло на автомобила са неприятни. Повечето проблеми с двигателя могат да бъдат избегнати, но за целта трябва да следите нивото и качеството на използваното от вас масло.

Проверявайте вашето масло при всяко зареждане. Имайте под ръка кутия с масло в багажника си. Не чакайте, докато се нуждаете от цялото количество масло, и просто досипете, така че нивото да достигне съответната маркировка. Не препълвайте. На повърхността, то трябва да има блестящ, почти златистооранжев цвят. Този цвят значи, че маслото е чисто. Ако то изглежда черно и неравномерно на цвят, сменете го.
Всеки път, когато сменяте маслото, сменете и масления филтър. Сменяйки често маслото, по този начин вие  добавяте години към живота на двигателя си. Прекомерното износване и разкъсване на двигателя, както и сериозните щети по него, могат да бъдат избегнати, като се следва простата практика за редовно смяна на моторното масло на вашия автомобил. За това не губете много време и проверете вашето масло, особено ако не сте го сменяли скоро. В случай, че се нуждаете от висококачествено масло, разгледайте каталога на Autoo.bg на http://autoo.bg/cat-масла, където ще откриете голям избор от моторни масла подходящи за различни марки автомобили.

Вижте също

Смяна на акумулатор

7 Лесни стъпки за подмяна на акумулатора

Как да разберете дали вашия акумулатор се нуждае от подмяна? Има един много лесен тест, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *