Сменяйте често маслото на двигателя си и удължете неговият живот

Dwigatelno maslo

Маслото е необходима смазка за двигателя на вашия автомобил. Двигателят е изграден от различни движещи се метални части, които работят непрекъснато, за да осигурят на колата си необходимата мощност за движение. Разбира се, когато има движение, има и триене. В случая това триене се дължи на контакта метал с метал. Един двигател, смазан с висококачествено моторно масло, работи гладко, с малко, или никакво триене.

Честите смени на маслото са важни, защото то има ограничен живот. Със застояването на маслото, то започва да губи своята смазочност и вашето се замърсява с въглеродни отлагания. Всякакви замърсители могат да повлияят на двигателното масло на вашия автомобил. Ако оставим подобни замърсители да се натрупват, с времето, това може сериозно да повреди двигателя ви.

Когато маслото не е сменяно дълго време, въглеродните отлагания и други замърсители ще запушат масления филтър. Тъй като масления филтър става по-мръсен и по-мръсен, маслото става мътно и лепкаво, губи своите смазочни функции. В резултат на това, триенето драстично се увеличава, а ефективността на вашия автомобил драстично намаляват. Може да стане дори по-лошо, въглеродните отлагания започват да се натрупват в други части на двигателя ви – в дросела и в  системата за рециркулация на отработените газове. Ако това стане, може да се включи сигналната лампа на двигателя.

Заедно със загубата на смазочните си функции и непрекъснатото натрупване на въглеродни частици, моторното масло губи своите почистващи свойства. Когато това се случи, маслото вече не е в състояние да разтваря замърсителите, които са твърде малки, за да може да бъдат уловени от масления филтър. В резултат на това, износването и разкъсването на двигателя ви бързо ще се ускори.

Ако не бъде проверено състоянието на маслото, вътрешното триене на метал-метал ще създаде толкова много топлина, че жизнените движещи се части на двигателя ви ще се заваряват заедно, а двигателят на вашия автомобил ще спре да работи.

Последствията от не подменянето на моторното масло на автомобила са неприятни. Повечето проблеми с двигателя могат да бъдат избегнати, но за целта трябва да следите нивото и качеството на използваното от вас масло.

Проверявайте вашето масло при всяко зареждане. Имайте под ръка кутия с масло в багажника си. Не чакайте, докато се нуждаете от цялото количество масло, и просто досипете, така че нивото да достигне съответната маркировка. Не препълвайте. На повърхността, то трябва да има блестящ, почти златистооранжев цвят. Този цвят значи, че маслото е чисто. Ако то изглежда черно и неравномерно на цвят, сменете го.
Всеки път, когато сменяте маслото, сменете и масления филтър. Сменяйки често маслото, по този начин вие  добавяте години към живота на двигателя си. Прекомерното износване и разкъсване на двигателя, както и сериозните щети по него, могат да бъдат избегнати, като се следва простата практика за редовно смяна на моторното масло на вашия автомобил. За това не губете много време и проверете вашето масло, особено ако не сте го сменяли скоро. В случай, че се нуждаете от висококачествено масло, разгледайте каталога на Autoo.bg на http://autoo.bg/cat-масла, където ще откриете голям избор от моторни масла подходящи за различни марки автомобили.


Публикувано

в

Още по темата: