Вградени фурни според режимите на готвене и начин на почистване

Вградени фурни

Според режимите на готвене

Основните режими на готвене се различават в зависимост от моделите и производителите.

Статични

Имат два режима. Основната топлина се създава в долната част, а допълнителна топлина, насочена надолу – в горната. Понякога са оборудвани с електрическа скара. Нямат вентилатор, въздухът влиза в контакт с източника на отопление и топлината се разпространява в камерата поради естествената циркулация. Понякога е добавен грил, който непосредствено загрява приготвяната храна.

Мултифункционални

Имат осем и повече режими. За ускоряване на процеса на готвене и за подобряване на качеството на ястията, вентилаторът извършва принудителна циркулация на топлия въздух (конвекция). Към главните нагревателни елементи се добавя кръговият нагревател, разположен на задната стена около вентилатора, а също и грил. Включването на отоплителни елементи в различни комбинации може да създава до 12 режима, както и специални допълнителни.

 • долен и горен нагревател;
 • долен интензивен и горен нагревател;
 • и горен нагревател + вентилатор;
 • долен нагревател;
 • долен нагревател + вентилатор;
 • горен нагревател;
 • грил с вентилатор;
 • горен нагревател и вентилатор;
 • кръгов нагревател и вентилатор;
 • кръгов нагревател и вентилатор + долен нагревател (наречен „режим за пици“);
 • вентилатор за горещ въздух; работят кръговият нагревател и вентилаторът + долен и горен нагревател (нар. се предварително загряване или 3D режим)
 • грил и горен нагревател;
 • кръгов нагревател и вентилатор (еко готвене);
 • размразяване – не се включват нагреватели, циркулира само въздух (40°C);
 • бързо загряване (90°C);
 • поддържане готовото ястие горещо (60-100°C).

С автоматични програми

Автоматичните програми за готвене позволяват да приготвяте повече от 100 ястия. Можете безупречно да печете месо, хляб, сладкиши и т.н., без да е необходимо да настройвате режима, нагревателите, температурата и времето за готвене. Достатъчно е да изберете вида на ястието, теглото, степента на готовност и нивото на печене.

Electrolux EOC5956FAX https://electron.bg/electrolux-eoc5956fax-p-324142.html е мултифункционална фурна за вграждане с пиролиза. С голям обем (71 литра), с 19 режима,110 предварително зададени програми и с възможност за готвене на девет нива. Включени са 50 стандартни рецепти със съставки и помощни функции. Разполага с интуитивен цветен контролен екран VarioGuide и защита от пръстови отпечатъци, VelvetClosing, UltraFanPlus система за равномерно разпределяне на топлия въздух във фурната и др. Енергиен клас А+.

Според начина на почистване 

Автоматично

Извършва се чрез пиролиза или катализа. Пиролизата е най-агресивният, най-ефективният и най-скъпият почистващ метод. При него няма нужда от химикали, напълно безопасен е и премахва всякакво замърсяване. Протича при температура до 500 градуса

Мултифункционалната пиролитична фурна с вентилатор Teka EBON HPS 635 Е.586.ИН https://electron.bg/teka-ebon-hps-635-e586in-p-318062.html е с вместимост 65 литра. Има с седем функции и пиролитична система с катализатор, сензорно управление и прибиращи се бутони, LED дисплей, старт-стоп програмиране, макси грил, функция “Размразяване“, „Piroplus“ емайл, устойчив на пиролиза. Разполага с охлаждаща система със смесителна камера и вентилатор. Енергиен клас А+.

По-често срещан метод на пречистване е катализата – когато вътрешната повърхност на фурната е покрита със специално покритие, абсорбиращо мазнините. Когато започнете да готвите, мазнината постепенно се окислява. Единственият недостатък на покритието е, че е ограничено във времето (4-5 години).

Компаниите Siemens и Bosch използват екологично покритие (EcoClean). Изчислено е то да издържи през целия живот на фурната (10 години).

Каталитични панели

Каталитичните самопочистващи панели, покриващи стените на фурната, са със специален микропорест емайл, който постепенно окислява и изпарява капките мазнина по време на готвене. Особено ефективни са при повишаване на температурата над 200º С, когато пръските и замърсяването от готвенето се увеличават.

Ако след приготвянето на мазна храна фурната не е достатъчно чиста, тя се оставя на най-висока температура в рамките на около час и после се почиства с влажна кърпа. За самопочистващите панели не трябва да се използват абразивни продукти на базата на киселини и основи. Тази е една от най-удобните системи за автоматично почистване, но годността ѝ е около 300 часа (т.е. панелите се използват около 5-7 години, след което  се сменят).

Хидропочистване, каталитично

Осъществява се с гореща пара и с вода. Достатъчно е да загреете до 90°C половин литър чиста течност и парата ще омекоти натрупаните замърсявания, след което лесно ще я отстраните. Методът е икономичен, но неефективен за стари, засъхнали мазнини.


Публикувано

в

,

Още по темата: