Начало / За дома / Вградени фурни според режимите на готвене и начин на почистване
Вградени фурни

Вградени фурни според режимите на готвене и начин на почистване

Според режимите на готвене

Основните режими на готвене се различават в зависимост от моделите и производителите.

Статични

Имат два режима. Основната топлина се създава в долната част, а допълнителна топлина, насочена надолу – в горната. Понякога са оборудвани с електрическа скара. Нямат вентилатор, въздухът влиза в контакт с източника на отопление и топлината се разпространява в камерата поради естествената циркулация. Понякога е добавен грил, който непосредствено загрява приготвяната храна.

Мултифункционални

Имат осем и повече режими. За ускоряване на процеса на готвене и за подобряване на качеството на ястията, вентилаторът извършва принудителна циркулация на топлия въздух (конвекция). Към главните нагревателни елементи се добавя кръговият нагревател, разположен на задната стена около вентилатора, а също и грил. Включването на отоплителни елементи в различни комбинации може да създава до 12 режима, както и специални допълнителни.

 • долен и горен нагревател;
 • долен интензивен и горен нагревател;
 • и горен нагревател + вентилатор;
 • долен нагревател;
 • долен нагревател + вентилатор;
 • горен нагревател;
 • грил с вентилатор;
 • горен нагревател и вентилатор;
 • кръгов нагревател и вентилатор;
 • кръгов нагревател и вентилатор + долен нагревател (наречен „режим за пици“);
 • вентилатор за горещ въздух; работят кръговият нагревател и вентилаторът + долен и горен нагревател (нар. се предварително загряване или 3D режим)
 • грил и горен нагревател;
 • кръгов нагревател и вентилатор (еко готвене);
 • размразяване – не се включват нагреватели, циркулира само въздух (40°C);
 • бързо загряване (90°C);
 • поддържане готовото ястие горещо (60-100°C).

С автоматични програми

Автоматичните програми за готвене позволяват да приготвяте повече от 100 ястия. Можете безупречно да печете месо, хляб, сладкиши и т.н., без да е необходимо да настройвате режима, нагревателите, температурата и времето за готвене. Достатъчно е да изберете вида на ястието, теглото, степента на готовност и нивото на печене.

Electrolux EOC5956FAX https://electron.bg/electrolux-eoc5956fax-p-324142.html е мултифункционална фурна за вграждане с пиролиза. С голям обем (71 литра), с 19 режима,110 предварително зададени програми и с възможност за готвене на девет нива. Включени са 50 стандартни рецепти със съставки и помощни функции. Разполага с интуитивен цветен контролен екран VarioGuide и защита от пръстови отпечатъци, VelvetClosing, UltraFanPlus система за равномерно разпределяне на топлия въздух във фурната и др. Енергиен клас А+.

Според начина на почистване 

Автоматично

Извършва се чрез пиролиза или катализа. Пиролизата е най-агресивният, най-ефективният и най-скъпият почистващ метод. При него няма нужда от химикали, напълно безопасен е и премахва всякакво замърсяване. Протича при температура до 500 градуса

Мултифункционалната пиролитична фурна с вентилатор Teka EBON HPS 635 Е.586.ИН https://electron.bg/teka-ebon-hps-635-e586in-p-318062.html е с вместимост 65 литра. Има с седем функции и пиролитична система с катализатор, сензорно управление и прибиращи се бутони, LED дисплей, старт-стоп програмиране, макси грил, функция “Размразяване“, „Piroplus“ емайл, устойчив на пиролиза. Разполага с охлаждаща система със смесителна камера и вентилатор. Енергиен клас А+.

По-често срещан метод на пречистване е катализата – когато вътрешната повърхност на фурната е покрита със специално покритие, абсорбиращо мазнините. Когато започнете да готвите, мазнината постепенно се окислява. Единственият недостатък на покритието е, че е ограничено във времето (4-5 години).

Компаниите Siemens и Bosch използват екологично покритие (EcoClean). Изчислено е то да издържи през целия живот на фурната (10 години).

Каталитични панели

Каталитичните самопочистващи панели, покриващи стените на фурната, са със специален микропорест емайл, който постепенно окислява и изпарява капките мазнина по време на готвене. Особено ефективни са при повишаване на температурата над 200º С, когато пръските и замърсяването от готвенето се увеличават.

Ако след приготвянето на мазна храна фурната не е достатъчно чиста, тя се оставя на най-висока температура в рамките на около час и после се почиства с влажна кърпа. За самопочистващите панели не трябва да се използват абразивни продукти на базата на киселини и основи. Тази е една от най-удобните системи за автоматично почистване, но годността ѝ е около 300 часа (т.е. панелите се използват около 5-7 години, след което  се сменят).

Хидропочистване, каталитично

Осъществява се с гореща пара и с вода. Достатъчно е да загреете до 90°C половин литър чиста течност и парата ще омекоти натрупаните замърсявания, след което лесно ще я отстраните. Методът е икономичен, но неефективен за стари, засъхнали мазнини.

Вижте също

компютър втора употреба

Всичко, което трябва да имате предвид, когато вземате компютър втора ръка

Новите компютри са скъпи, но закупуването на използван такъв може да има големи рискове. Така ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *