Влагоабсорбатор или влагоуловител?

Есента дойде, а с нея и влагата навън, а за голямо съжаление, понякога и вкъщи. Едва ли има някой, който да не се е сблъсквал с неприятностите свързани с прекомерната влага, и моят случай не е по-различен. Така се сетих за един вариант на решение – влагоабсорбатор (или влагоуловител, или обезвлажнител – както ви харесва).

И вие имате влага вкъщи?

Четете надолу :), или направо изберете от

Топ влагоабсорбатори на пазара

Модел Цена Съд за вода
Гаранция Капацитет
Star-Light DHD-1218W Виж тук 2.6 л  3 год. 12 л/24 часа
TESY DHF 10 CEL Виж тук  2.0 л  2 год.  10 л/24 часа
Star-Light DHM-1635W+ Виж тук   3.0 л   5 год.   16 л/24 часа
Heinner HDU-10 Виж тук    3.0 л    3 год.    10 л/24 часа

Star-Light DHD-1218W

Влагоуловител Star-Light DHD-1218W Star-Light DHD-1218W е влагоуловител на ток, който е създаден за контрол на влажността, чрез намаляване на относителната влажност в помещението с елиминиране на излишната водна пара в помещението. Star-Light DHD-1218W е сравнително тих влагоуловител, който освежава въздуха в атмосферата при ниво на шума от 40 dB.  Star-Light DHD-1218W има вградена памет, която позволява да започне работа автоматично след спиране на електрическото захранване. DHD-1218W сигнализира при запълване на резервоара, и спира автоматично, за да го изпразните. С помощта на таймера може да настроите работното време на машината от 1 до 24 часа, в зависимост от нуждата и ситуацията. Изсушителят има възможност за непрекъсната работа със съответен маркуч за оттичане на дренажната вода извън неговия съд.

Характеристики на Star-Light DHD-1218W

Тип Влагоуловител
Материал Пластмаса
Енергиен разход 180
Брой скорости 2
Функции Саморестартиране Автоматично размразяване Таймер, до 24 часа Автоматично спиране при пълнене на резервоара Автоматично изключване при достигане на програмирана влажност Допълнителен непрекъснат дренаж
Цвят Бял
Захранване 220 – 240 V
Дисплей LED
Тегло (кг) 11.2
Контейнер за вода 2.6 л
Ниво на шума (dB) 40
Показател липса на вода Да
Размери (D x H x W mm) 250 x 463 x 300

Обезвлажнител за въздух TESY DHF 10 CEL

Модел влагоуловител Tesy DHF 10 CEL е един от качествените обезвлажнители на ток, които могат да се намерят на българския пазар на достъпна цена за качеството, което предлагат. Както се вижда още от първи поглед, Tesy DHF 10 CEL предлага модерен дизайн, съчетан с екстри като сензор за влажност, автоматично размразяване и място за съхранение на кабела. Производителят препоръчва Tesy DHF 10 CEL като изключително подходящ за изсушаване на пране, и естествено предотвратяване на мухъл и влага в помещенията. Както всички влагоуловители на ток, този модел на Теси може да се използва за контрол на влажността на помещенията през есенно-зимния сезон, но също така е подходящ за бани и други влажни помещения. Мненията са модела са преобладаващо позитивни, така че ако външният вид ви допада и нивата на шум не ви притесняват, покупката на TESY DHF 10 CEL е за вас.

Характеристики на TESY DHF 10 CEL

 • Капацитет на резервоара: 2 литра
 • Възможност за работа чрез непрекъснато източване
 • Размразителен тип: Вентилатор
 • Осигурява отнемане на влага до 10 литра на денонощие (30˚С/ 80% RH)
 • Работна температура от 5 до 35˚С
 • Използван фреон: R134a
 • Размразителен тип: Вентилатор
 • Влагорегулатор
 • Светлинна индикация
 • Защита при напълване на резервоара
 • Ниво на излъчван шум: 46 dBa
 • Номинално напрежение: 220 – 240V ~ 50Hz
 • Номинална мощност: 245 W
 • Размери(В х Ш х Д): 470 х 185 х 276 мм
 • Тегло: 9.90 кг

Как да се справим с влагата?

Решението за премахване на влагата е снабдяване с влагоабсорбатор, който, както името подсказва, е създаден за да поглъща влагата.

На пазара има огромно разнообразие от влагоабсорбатори, и тук ще се опитам да разсея малко неяснотите свързани с избора на влагоуловител за дома.

На първо място, абсорбаторите на влага се делят на пасивни и активни*. Пасивен влагоабсорбатор е този, който не изисква енергия (ток) за да абсорбира влагата. Логично, активните влагоуловители работят на ток.

Както можем да се досетим, вторият вариант – влагоабсорбатор на ток, е по-скъп, по-ефективен, и съответно има доста по-голям избор от модели и производители. Ето защо ще отделя малко повече внимание точно на електрическите влагоабсорбатори.

Активни (електрически) влагоуловители – на ток

Влагоуловителите на ток се различават основно по своя капацитет, с който е свързано и предназначението им – индустриални или за дома. За радост, влагата вкъщи не е чак толкова много, че да е необходим индустриален влагоуловител, затова се задоволявам с преглед на домашните електрически влагоуловители.

Всеки влаголовител на ток има контейнер, в който се събира абсорбираната влага – колкото по-мощен е уредът, толкова по-голям е и неговия контейнер за вода.По-качествените модели естествено са и по-скъпи, а от това дали ще ползваме уреда дългосрочно или инцидентно зависи и какъв бюджет си струва да отделим за покупката.

Цените на електрическите влагоабсорбатори варират от около 280 лева до над 500 лева за „най-интелигентните“ модели.

Основен проблем, свързан с електрическите влагоуловители е шумът, който създават докато работят. Затова, ако ви се налага да стоите в стаята с включения влагоуловител, задължително проверете нивото на шум при различните степени на мощност. Може да се окаже, че „съжителството“ с уреда докато е включен, е невъзможно без шлемофон.

Проучването на пазара ме наведе на избора на влагоабсорбатор Singer SDHM 10Dl – сравнително евтин (в средата на ценовия диапазон), марков, с прилични отзиви в нета, и не на последно място – известен като един от по-тихите модели влагоуловители.

Победителят за най-добър влагоуловител за моите цели

За няколко дни ползване смея да заявя, че съм доволен – конденза по прозорците изчезна изцяло, а уредът работи все пак само през деня (въпреки че е доволно тих, не мога да го изтърпя нощем).

Пасивни (химически) влагоабсорбатори

Въпреки че имат значително по-малък капацитет на влагопоглъщане, химическите влагоабсорбатори имат своята ниша на пазара. Те са по-компактни, значително по-евтини, естествено безшумни, и единствените, които могат да се ползват в шкафове, гардероби, сандъци, кутии и малки, затворени ниши. Тези характеристики ги правят подходящи за затворени обеми (кутии), в които се съхраняват повредими от влагата вещи – оръжия, някои бижута, и др.

Изборът при влагоабсорбаторите, които не работят на ток е доста по-ограничен. Тук безспорен лидер е Ceresit, а алтернативите са Pingi и Sanidry. При подобни характеристики, аз лично реших да заложа на Sanidry, по простата причина, че има добри отзиви за него, а е наполовина по-евтин от най-евтината алтернатива. Разпределих петте бройки от промоцията в 2 гардероба и килера, и веднага се забеляза промяна в нивата на влажност. Все пак държа да отбележа, че влажността на тези места не е като в баня.


*Не съм сигурен дали официално има такова деление, но за мен функционално това са двата основни типа влагоабсорбатори.


Публикувано

в

,

Още по темата: